Държавният енергиен холдинг раздал 2.1 млрд. лв. кредити на дъщерните си дружества, те не могат да ги връщат 05.08 | 19:52

С 1 млрд. лева е задлъжнял самият БЕХ по облигационния заем, който предостави на НЕК

От Маринела Йонкова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е дал заеми от 2,1 млрд. лева на дъщерните си компании, сред които и "Топлофикация София". Това показва отчетът на дружеството за първите шест месеца на годината, публикуван на сайта на Министерство на финансите.

Кредитирането от страна на БЕХ, според отчета, нараства с почти 200 млн. лв., в сравнение с първото полугодие на 2014 г. В същото време дружествата в структурата на холдинга явно изпитват все по-големи затруднения, тъй като бавят плащанията си.

Общо дъщерните фирми на БЕХ дължат 1,6 млрд. лева на компанията-майка. От тях 1,53 млн. лева са под формата на кредити, 59 млн. лева са неизплатени дивиденти и 1,18 млн. лева - за консултантски услуги.

Отделно "Топлофикация София" дължи на енергийния холдинг 479 млн. лева. През първите шест месеца на тази година БЕХ е поел нов дълг на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" от 78,5 млн. лева.

Най-сериозният дълг на самия държавен енергиен холдинг пък е свързан с близо 1 млрд. лева облигационен заем, който предостави на дъщерното си дружество НЕК.

БЕХ е отпуснал  35 млн. лева на дъщерните си "Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2", тъй като шестмесечието е било "изключително трудно" за тях.

Повече за финансовото сътояние на БЕХ и енергийните дружества в структурата му можете да прочетете на 3e-News

Водещи

Най-четени