ЕСО разпореди спирането на блокове в ТЕЦ "Марица Изток" 03.03 | 16:45

Причината е свитото вътрешно потребление

От Елена Кирилова

Електроенергийният системен оператор разпореди спирането на блокове 3,4 и 5 в ТЕЦ "Марица Изток” - 2, втори блок в ТЕЦ "Марица Изток” - 1 и два от четирите блока в ТЕЦ "Марица Изток” - 3, съобщава агенция "Фокус”.

Причината за спирането е изключително ниският износ на електроенергия от страната. През последните дни той се движи около 160 мегавата, докато капацитетът на мрежата е 1300 мегавата.

Посочва се и свитото вътрешно потребление, което от 3600 мегавата през деня, преминава в 3300 мегавата в нощните часове.

В ЕЕС няма включени мощности и от ТЕЦ "Варна” и ТЕЦ "Димитровград”.

Тези месеци винаги са критични за системата, обясни Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО ЕАД. По думите му това е така, защото в язовирите има най-много вода и ниски товари в системата.

От Централното диспечерско управление към ЕСО ЕАД вече са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите. Те ще работят на строго минимални товари, тъй като в България няма потребление.

Веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, спрените мощности ще бъдат възстановени. Износът също ще бъде върнат в нормални граници. Спирането няма да се отрази на цената на тока, защото е част от микса, определен от ДКЕВР.

Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО, обясни, че ограничението е нещо рутинно и се прави от техническа гледна точка. Той посочи, че в момента температурите са такива, че хората не използват електричество. Самото намаляване на товара води до спирането на блокове.

Водещи

Най-четени