Президентът носел вина за скъпия ток 01.03 | 11:18

Плевнелиев бил в един кръг с шефа на "Софарма", според разследване на TV7

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев има вина за поскъпването на тока. Това разкри журналистката Диляна Гайтанджиева в ефирна TV7.

По времето, когато Плевнелиев беше строителен министър, ТЕЦ "AES Гълъбово" е започнал да работи, без да има разрешение за търговска експлоатация. Централата е една от причините за 13-процентното поскъпване на електроенергията от 1 юли 2012 г., разказа журналистката.

Това се случило благодарение на Дирекцията за национален строителен контрол, която е под шапката именно на регионалния министър. Гайтанджиева подчерта, че основната вина обаче е на ексшефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Семерджиев беше и човекът, който обясняваше, че неизгодните договори с частните централи не могат да бъдат развалени. Според журналистката обаче това било напълно възможно.

Фактите около "AES Гълъбово" дадоха основание на Гайтанджиева да заяви, че държавният глава е част от един кръг с бизнесмена Иво Прокопиев и шефа на "Софарма" Огнян Донев.

Името на Донев се появи вчера в списъка на поканените от президента за участие в консултациите за Обществен съвет, който ще консултира служебния кабинет.

Според изпълнителния директор на TV7 Николай Бареков той неслучайно е попаднал в списъка на Плевнелиев.

Гайтанджиева и Бареков напомниха, че Донев е обвинен в укриване на данъци в размер на 63 млн. лева и за пране на пари.

Те коментираха, че протестиращите ще се консултират с човек, заради чийто монопол в бизнеса с лекарствата се стигна до покачване на цените на медикаментите.

Водещи

Най-четени