Енергийни компании ще плащат стотици милиони заради пропуски в нормативната уредба 07.02 | 15:00

Трябва да доказваме с колко по-малко ток и парно харчат клиентите, а методиката не работи, казват от ЕВН

От Кристиан Костурков

Пореден сериозен проблем назрява в българската енергетика. Той е свързан със задълженията, които страната ни има като член на ЕС по отношение на намаляването на разхода на енергия и повишаване на енергийната ефективност. До 30 март т.г. трябва да бъде отчетено направеното и постигнатият ефект през изминалите две години, като това трябва да отговаря на заложените цели. Проблемът обаче идва поради това, че реално няма как постигнатото спестяване на енергия от битовите потребители да бъде отчетено и съответно да стане ясно, че сме изпълнили целите си. Или пък дори, че сме ги преизпълнили, което реално е възможно. Това стана ясно на специална пресконференция, организирана от ЕВН България.

Дружеството е едно от 89-те в България, които работят с крайни клиенти и които са натоварени от държавата да изпълняват и отчитат мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайните потребители и намаляване на консумацията на енергия. В групата на тези задължени компании влизат останалите електроразпределителни дружества, топлофикациите, газоразпределителните компании, търговците на ток и др. В българската нормативна уредба обаче не съществува начин, чрез който постигнатото енергийно спестяване да бъде отчетено. Всъщност Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), която е органът, който ще установи кой е постигнал целите и кой – не, има 20 методики за оценка на спестената енергия. Но те се отнасят единствено за индустрията и са неприложими при доставчиците на енергия за битови клиенти, стана ясно от думите на Калина Трифонова, заместник-председател на УС на ЕВН България.

Всъщност изход от ситуацията има, но той, както често се случва, струва милиони. Има компании (обикновено индустриални), които са инвестирали средства в по-модерни и енергоспестяващи машини, постигнали са намаление на консумираната от тях енергия, но не са сред онези 89 задължени, които трябва да го отчетат. До ЕВН, а вероятно и до други задължени като тях дружества, е изпратена покана да участват в търг, на който да наддават и купят удостоверения за реализирани мерки за спестяване на енергия. Прогнозната цена, според това, което се говори неофициално, е 30 лева на удостоверение за икономия на 1 мегават час енергия. При ЕВН целта е за 2017 и 2018 г. е 214 000 мегават часа. Т.е. компанията трябва да похарчи близо 6.5 млн. лв., за да покрие изискваните от нея икономии на енергия от крайните потребители, т.е. клиентите на компаниите от групата, отбеляза Трифонова. Похарчи ли обаче тази сума ЕРП-то, то ще фалира, защото няма от къде да ги възстанови. КЕВР също ще откаже да признае тези разходи и да ги включи в цената на тока, защото юридически няма такова право, тъй като разходи за такива удостоверения не са сред ценообразуващите фактори, които се включват в крайната цена на тока, определяна от енергийния регулатор.

Има и друг проблем. Ако пък до 30 март задължените като ЕВН компании не отчетат приложените мерки и постигнатите икономии на енергия, те ще трябва да бъдат глобявани. Санкцията, според закона, е между 15 000 и 500 000 лева. И макар да има индикации от държавата, че разбира проблема и няма да налага максималната санкция, това не значи, че минималната няма да бъде налагана за всеки ден. И отново се получава огромна сума, която задължените дружества трябва да плащат, стана ясно още от думите на Трифонова.

Според нея и колегите й се получава Параграф 22, но решение все пак може да бъде намерено. И то е всички заинтересовани компании, всички държавни институции, ангажирани с енергетиката, включително АУЕР, КЕВР, Министерството на енергетиката, да седнат на една маса, да създадат и въведат допълнителни механизми, чрез които да се отчитат постигнатите енергийни икономии сред битовите потребители. А такива безспорно има и никак не са малко. Много хора през последните години са направили изолация на жилищата си, сменили са старите си дограми, купили са си нови много по-енергоспестяващи домакински уреди, които харчат значително по-малко ток и газ в сравнение със старите, вместо старите крушки с нажежаема жичка са започнали да използват новите LED лампи, които също имат нужда от значително по-малко. И така домакинствата са започнали да харчат много по-малко ток, парно или газ за отопление, за готвене, за осветление и т.н. Въпросът е тези неща да могат да бъдат отчетени.

Затова предложението на ЕВН, за което още през 2016 г. е започнала кореспонденция с АУЕР, но засега без резултат, е Агенцията да се задейства и да посочи алтернативни мерки за отчитане на постигнатите икономии на енергия у крайните потребители.

Такива биха могли да бъдат похарчените средства от фондове за енергийна ефективност, които са подпомагали санирането на жилища, например чрез банкови кредити. Там данните за постигнатия ефект от инвестицията са налични. Или пък продадените през последните две години нови, модерни и енергоспестяващи хладилници, готварски и отоплителни печки, перални, климатици и др. Като тази статистика лесно може да бъде получена от големите вериги за продажба на домакинска техника.

Вариант за мерни, които да бъдат включени към признаваните, са и различни кампании, проведени от задължените дружества, които са довели до намаляване на използваната енергия от домакинствата. Такива ЕВН води непрекъснато, например като провежда обучения в детски градини и училища. След които множество родители са разказвали как децата им са започнали да ходят след тях у дома и да гасят лампите в стаите, в които няма никой. Вследствие на което домът наистина е започнал да харчи по-малко ток и съответно да плаща по-малки сметки.

"В Австрия, например, компаниите могат да предоставят на местната АУЕР доклад с данни какви кампании са провели за намаляване на използването на енергия. И въпросната австрийска агенция се произнася кое може да се приеме за мярка, довела до намаляване на енергийната консумация – съответно да бъде включено като изпълнение на заложените цели", даде пример Анна Димитрова, мениджър "Международни политики и кампании" в "ЕВН България".

От своя страна Калина Трифонова заяви, че компанията ще алармира Европейската комисия, ако отговорните за проблема институции в нашата държава не предприемат действия за решаването му. И припомни, че още от миналата година ЕВН иска да бъде проведена среща с участието на АУЕР, КЕВР и енергийното министерство, на която да бъде дискутиран казусът и да се намери решение. Трифонова подчерта още, че вярва на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, който наскоро каза, че е готов за разговори по темата, които да доведат и до решението на проблема.

Водещи

Най-четени