Износът ни за Сърбия с 40% скок само за 3 месеца 20.06 | 10:28

Караниколов и Ненад Попович обсъдиха задълбочаването на икономическите връзки

От iNews.bg

Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия г-н Ненад Попович обсъдиха подобряване на търговско – икономическите отношения между двете страни. По време на срещата двамата се договориха за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите, на информационните и комуникационни технологии и технологичните паркове.

Министър Караниколов подчерта, че Сърбия е един от водещите търговски партньори на страната ни. "За първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави възлиза на 286 млн. евро и бележи ръст от 10.4%, спрямо същия период на 2018г.", посочи той. По думите му износът на България към Сърбия само за първото тримесечие на настоящата година е нараснал с 39.6%. и достига 152.4 млн. евро, което е доказателство за добрите търговски взаимоотношения.

Караниколов и министър Попович се договориха следващото заседание на Смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество да се проведе в началото на месец ноември в София и да бъде съпътствано от бизнес форум.

Двамата обсъдиха още възможностите за съвместно участие на компаниите от двете страни на трети пазари и партньорство в инициативата "17+1", включващо общи регионални проекти. Министър Попович каза от своя страна, че България е отличен партньор и сръбската страна иска да подобри сътрудничеството, особено в сферата на новите технологии и иновациите.

Водещи

Най-четени