КЗП: Основният проблем в онлайн търговията е сигурността 31.01 | 11:41

От това страда и потребителското доверие към онлайн средата, заяви Димитър Маргаритов

От iNews

Все още липсващото в областта на електронната търговия в глобален мащаб е да се обединят усилията на институциите и да се гарантира на потребителите, че откъдето и да пазаруват, те ще имат еднаква сигурност - право на отказ в определен срок, данни за търговеца, истинност на офертите. Коментарът направи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air по повод стартиралите преговори между Европейския съюз и 47 страни-членки на Световната търговска организация за общи регламенти за онлайн търговията.

Маргаритов подчерта, че основният проблем в световен план е липсата на сигурност. По думите му от това страда и потребителското доверие към онлайн средата. Докато в Европейския съюз действат сходни правни норми, извън него те липсват и това създава условия за потребителски казуси. Затова, според председателя на КЗП в България тази мярка е добре да се случи, за да се създаде рамков документ, въз основа на който да се стигне до универсални правила от полза за потребителите и всяка една участваща държава да ги въведе в националното си законодателство. "Нещо като конвенциите, които в международното право регулират основните свободи на гражданите, и оттам вече всяко национално законодателство се съобразява неминуемо с жалоните, които се залагат в тях", добави той.

"И нашите проучвания, и постъпващите жалби сочат, че когато става въпрос за пазаруване извън територията на ЕС, най-често проблемите са със сайтове, които са китайски", посочи Маргаритов. Той обясни, че много често окончанието на електронния им адрес не отговаря на стандартното обозначение за Китай, което може да подведе потребителите. "Затова е важно хората да имат възможност, преди да купят от даден сайт, да проверят коя е страната, в която е базиран търговецът, администриращ този сайт. Нашето законодателство задължително изисква от търговеца да посочва тази информация и своите данни, но има държави извън ЕС, в които няма такова задължение", допълни председателят на КЗП.

В студиото на "България сутрин" Маргаритов обяви, че Комисията е извършила около 700 проверки в туристически обекти от началото на месец декември. В около 50 случая са съставени актове за различен тип нарушения, някои от проверките още не са приключили.

Водещи

Най-четени