КЗП за пържолите от 500 лв: Незаконно е цената в менюто да е за 100 г вместо за порция 21.07 | 16:30
От заведението със "златното" месо се оправдаха, че то било много специално и скъпо
Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.
Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано "35 лв. за 100 г."
Смаяният от сметката клиент качи в социалните мрежи клип, в който от персонала му обясняват как е формирана цената онзи ден.
Подобна "оферта" - за 100 г тегло, е допустима само за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да посочи коя иска да му сготвят.
За пържолите това изключение очевидно не важи. Има и друг проблем. В случая, който се коментира – сметка от 450 лв. за три пържоли, обявената цена от 35 лв. за 100 грама е за сурово месо, а при термичната обработка теглото намалява, тоест клиентът плаща за повече грамаж от това, което реално му се поднася в чинията, обясни експертът от КЗП.
От заведението със "златните" пържоли се оправдаха, че месото било много специално и скъпо и било нормално и порцията да има луксозна цена (порцията излиза над 160 лв). Същата теза развиха и други представители на бранша. Един от тях дори се изцепи, че НАП трябвало да провери откъде онзи човек имал пари да си купува толкова скъпи стекове.
"Първия път е обяснено на клиента, че имаме различни видове стекове. Той е поръчал от най-скъпия и най-голямата пържола. От сервитьора му е казано колко ще излезе крайната цена", обяснява мениджърът на заведението Иксан Фахри пред Нова.
Майстор-готвачи също се изказаха в негова защита. Според шеф Никола Симеонов било практика по заведенията цената на стековете да се изписва на 100 грама. "Единият може да е нарязан на 210 грама, другият на 310. Има едни японски стекове, които са над 1000 лв. за килограм", разясни той.
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък съзря в шума около скандалната сметка вражеска кампания. "Антирекламата към България се е засилила страшно много. Всеки ден в социалните мрежи излизат клипове колко е било скъпо в България и колко било евтино в Гърция, което е абсолютно неистина. Сравняват се скъпи курорти с такива в Гърция, които въобще не отговарят на нашите", оплака се известният ресторантьор.
Друг негов колега обаче буквало "изби рибата" с предложение клиентът, раздухал скандала, да бъде проверен от данъчните. "Нека от НАП да проверят откъде въпросният човек има подобни джобни пари да яде стекове", поиска зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.
От комисията контрольор са категорични по случая - има нарушения. "Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет", обобщи Игнат Арсенов от КЗП.
Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.
Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано "35 лв. за 100 г."
Смаяният от сметката клиент качи в социалните мрежи клип, в който от персонала му обясняват как е формирана цената онзи ден.
Подобна "оферта" - за 100 г тегло, е допустима само за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да посочи коя иска да му сготвят.
За пържолите това изключение очевидно не важи. Има и друг проблем. В случая, който се коментира – сметка от 450 лв. за три пържоли, обявената цена от 35 лв. за 100 грама е за сурово месо, а при термичната обработка теглото намалява, тоест клиентът плаща за повече грамаж от това, което реално му се поднася в чинията, обясни експертът от КЗП.
От заведението със "златните" пържоли се оправдаха, че месото било много специално и скъпо и било нормално и порцията да има луксозна цена (порцията излиза над 160 лв). Същата теза развиха и други представители на бранша. Един от тях дори се изцепи, че НАП трябвало да провери откъде онзи човек имал пари да си купува толкова скъпи стекове.
"Първия път е обяснено на клиента, че имаме различни видове стекове. Той е поръчал от най-скъпия и най-голямата пържола. От сервитьора му е казано колко ще излезе крайната цена", обяснява мениджърът на заведението Иксан Фахри пред Нова.
Майстор-готвачи също се изказаха в негова защита. Според шеф Никола Симеонов било практика по заведенията цената на стековете да се изписва на 100 грама. "Единият може да е нарязан на 210 грама, другият на 310. Има едни японски стекове, които са над 1000 лв. за килограм", разясни той.
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък съзря в шума около скандалната сметка вражеска кампания. "Антирекламата към България се е засилила страшно много. Всеки ден в социалните мрежи излизат клипове колко е било скъпо в България и колко било евтино в Гърция, което е абсолютно неистина. Сравняват се скъпи курорти с такива в Гърция, които въобще не отговарят на нашите", оплака се известният ресторантьор.
Друг негов колега обаче буквало "изби рибата" с предложение клиентът, раздухал скандала, да бъде проверен от данъчните. "Нека от НАП да проверят откъде въпросният човек има подобни джобни пари да яде стекове", поиска зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.
От комисията контрольор са категорични по случая - има нарушения. "Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет", обобщи Игнат Арсенов от КЗП.
Водещи
-
Мирчев твърди, че се готви сценарий за протеста, МВР категорично отхвърля
По-рано Ивайло Мирчев написа, че МВР ще иска прекратяване на протеста "при определени...
01.12 | 18:00
-
Къде ще изградят КПП-та за протеста пред Народното събрание
„Нямаме нищо против мирно-протестиращите граждани, които желаят да изразят своята позиция чрез...
01.12 | 17:40
-
Средната работна заплата достигна 2549 лв. през третото тримесечие
„Това е с 4,4% повече отколкото година по-рано“, коментират експертите от МТСП.
01.12 | 17:20
-
София отлага коледните светлини в знак на солидарност с протестиращите
По думите му, 1 декември по традиция е денят, в който елхата пред Столичната община озарява...
01.12 | 17:00
Най-четени
-
Сдружение „БОЕЦ“ алармира: МВР подготвя палежи и провокации за протеста на 1 декември
От сдружението описват конкретни схеми за саботаж. „Информацията е за палежи на автомобили...
01.12 | 14:00
-
София се готви за още по-голям протест, демонстрации ще има в цялата страна
Възможно е да има протести и на други места, включително и от български общности в чужбина.
01.12 | 13:00
-
Вече 134 г. ВМА е „войник на фронта на човешката болка“
Военномедицинската академия в София отбелязва 134 години от основаването си.
01.12 | 14:30
-
Политолог: Бюджетът беше просто поводът, а не истинската причина за протестите
Това, което според него е притеснило лидера на ГЕРБ, е опитът му от зимата на 2013 г., когато...
01.12 | 13:45