Китай прави революционна промяна на чуждите инвестиции с юани 22.06 | 11:25

Чуждите фирми ще могат да набират капитал, гарантиран с юани, извън китайска територия и да го инвестират в Китай

От Ивайло Ачев

Китай формално одобри правила, които позволяват на чуждестранни фирми да използват събрани в чужбина юани за инвестиции на китайска територия, твърди China Business News.

Пробната схема е част от политиката на Пекин за охлабване на държавния контрол над китайската национална валута (юан). Съгласно нейните параметри набран в чужбина капитал, който е гарантиран с юани, ще може да се ползва от чуждестранни инвеститори за създаване на компании, звена на чужди компании, сключване на сделки, купуване на акции в китайски компании и дори отпускане на заеми. Ще има обаче и ограничение за инвестиции в някои сектори, но не се уточнява кои ще бъдат те.

Очаква се схемата да ускори пускането на борсата в Хонконг на деноминирани облигации, гарантирани с юани и други финансови инструменти, обвързани с китайската валута.

За пръв път Пекин установява конкретни правила по веригата юан – деноминирани чуждестранни инвестиции. Според анализатора на Deutsche Bank Ма Юн това е знак, че Китай иска да превърне валутата си в международен фактор.

Водещи

Най-четени