В западните магазини скоро ще се плаща и с китайски юани? 14.02 | 10:00

Влиянието на китайските потребители върху западната икономика е голямо, предупреждава изследовател от Оксфордския университет

От iNews.bg

През следващите години няма да бъде чудно, ако големите магазини в САЩ и Великобритания започнат да приемат плащания в китайски юани. Това сочи прогноза на изследователя Карл Герт от Оксфордския университет.

Влиянието на китайските туристи и потребители ще бъде толкова голямо, че магазините ще започнат разплащания с китайската валута, смята анализаторът. Нещо повече, икономическият бум в азиатската държава ще доведе и до покупката на водещи брандове в САЩ и Великобритания от страна на китайски компании.

Изводите са част от изследването на Карл Герт, озаглавено "Как китайските потребители променят всичко". Заради нарастващото население на Китай не е чудно, че много големи компании гледат към азиатската държава и насочват брандовете си към местните потребители. Процесът обаче е двупосочен и китайското влияние вече започва да се усеща на Запад, смята още анализаторът.

"Покупката на Rover и Volvo от китайски компании са само върхът на айсберга и някои от най-познатите търговски марки ще преминат в китайски ръце до няколко години. Ще бъде интересно да се наблюдава промяната в тези брандове", се казва в проучването. Западните компании се нуждаят от това китайците да се домогват до западния начин на живот, защото по този начин се запазва нашата собствена икономика, разказва Герт.

На този етап китайците имат голям интерес към САЩ и Великобритания – да завършат образованието си там или да пътуват. През 2010 година 3,7 млн. китайци например са посетили Европа, което е с 16% спрямо предходната година.

Затова и никак няма да бъде изненадващо, ако скоро в големите американски и британски магазини ще можете да платите и с китайски юани за своята покупка.

 

Водещи

Най-четени