Кредитният рейтинг на САЩ остава на най-високото възможно ниво 03.08 | 10:59

Moody's и Fitch дадоха негативна перспектива за развитие на американската икономика

От Ивайло Ачев

Две от трите най-авторитетни кредитни агенции в лицето на Moody's и Fitch запазиха нивото на американския кредитен рейтинг (AAA, най-високото възможно), но предупредиха, че може да го свалят, ако не бъдат изпълнени условията по вдигането на тавана на американския публичен дълг.

Запазването на рейтинга обаче е съпроводено с негативна перспектива за развитие, уточняват от Fitch и Moody's. Според Стивън Хес, старши експерт в Moody's, компромисът за публичния дълг е добро начало, но трябва да се направи много повече, за да се намали съотношението между БВП на САЩ и дълга, пише агенция "Блумбърг".

По изчисления на JPMorgan евентуално понижение на кредитния рейтинг на САЩ ще означава увеличение на разходите по покриване на задълженията със 100 млрд. долара годишно.

Очаква се през 2012 г. съотношението на държавния дълг на САЩ, в който влизат задълженията на щатските и общинските власти, да стигне до 100% спрямо американския БВП. Това е най-лошото съотношение между публичен дълг и БВП на която и да е държава с рейтинг AAA в света.

"Ако се стигне до понижение на рейтинга, това ще значи, че властите не могат да се справят с реалния фискален проблем", коментира накратко Гай Лебас, икономист в консултантската инвестиционна компания Janney Montgomery Scott.

Водещи