Купуваме все повече жилища 05.08 | 08:55

При 70% от огледите се стига до сделка, коментират брокери

От Симеон Досев

Засилен интерес към недвижимите имоти отчитат родните брокери. По думите им 7 от 10 огледа завършват със сделка.

Според Даниела Грозева от една от големите агенции у нас хората предпочитат да съберат повече информация, преди да пристъпят към оглед. По думите ѝ през последната година при около 60-70% от огледите обикновено се стига до сделка.

"Шансът да бъде продаден един имот бързо се увеличава, ако офертата е съобразена с конюнктурата на пазара”, казва още Грозева. По думите й през август има засилено търсене на квартири в големите градове, защото тогава студентите гледат да се устроят. "Обикновено през този месец хората вземат решение за смяна на местожителството си и работата си и търсят отрано къде да се настанят”, добавя брокерката.

Броят на огледите, които завършват със сделка, зависи най-много от нагласата на къпувача, коментира от своя страна брокерът Константин Пандов, цитиран от "Монитор".

"По време на имотния бум сделките ставаха по-бързо, защото хората се страхуваха да не изпуснат хубавия имот”, припомня Пандов. Според него сега купувачите по-бавно вземат решение за сделка. "Преди това оглеждат средно по 10-15 имота”, уточнява той.

По думите му през септември, когато нараства търсенето на квартири, по-капризните купувачи изпускат хубавите жилища и им се налага в края на месеца по-бързо да вземат решение.

Водещи

Най-четени