Москва предлага добри газови условия на Украйна, непреклонна за дълга на Киев 06.10 | 16:23

Русия е готова да търси компромис за доставките, заяви Медведвев

От Христина Рафаилова

Русия е готова да продължи да търси компромис  с Украйна за доставките на газ, но Москва остава непреклонна, че Киев трябва да плати дълговете си за синьо гориво. Това става ясно от думите на премиера на федерацията Дмитрий Медведев. Министър – председателят е наредил на енергийния министър на страната  Александър Новак да продължи преговорите с Украйна, предава ИТАР – ТАСС.  

"Безусловно трябва да продължи търсенето на компромис, но с разбирането, че Киев трябва да плати дълга си. Условията за Киев в тази ситуация трябва да са достатъчно приемливи, като за тази цел е насрочена среща с участието на Еврокомисия", каза главата на правителството.  

Медведев подчерта, че Русия е готова да доставя газ на съседната държава на цена от 385 долара за хиляда кубически метра. Премиерът определи тази позиция на Кремъл като историческа и благоприятна за Украйна. 

"Разбира се, първото и най-важно, е да възобнови доставките на газ за Украйна и да се  определи механизъм за преструктуриране на натрупания дълг, както и източникът на финансирането", каза от своя страна Новак. 

Енергийният министър  коментира, че  обемите газ нагнетени  в хранилищата в съседната държава са недостатъчни за предстоящия зимен сезон, ако не бъдат възстановени доставките от Москва.  По думите му в момента Украйна има запас от  16,5 млрд. кубически метра  синьо гориво. 

Той уточни, че според условията, договорени на тристранната среща в Берлин, "Газпром" може да достави минимални обеми по системата  "takе-or-pay" в режим да предплащане. Новак подчерта, че най  - важното е да се уточни графика на покриването на задълженията на Киев. 

Министърът информира, че  подготвен проект на протокол, който ще бъде подписан от Русия, Украйна и ЕС.  "В момента предложението ни с ЕК в момента се разглежда от Киев. Според нас парафирането на такъв пакет за 6 месеца е подходящото решение за предстоящия есенно – зимен сезон, който ще гарантира надеждността на доставките за европейските потребители", каза Новак.

Газовият спор между Кремъл и Киев може да остави голяма част от страните в ЕС на студено през зимата, сред които и България. 

Водещи

Най-четени