Русия заплаши да врътне кранчето на газа за Европа 26.09 | 14:07

До криза ще се стигне ако ЕС изнася руски газ за Украйна, обясни Александър Новак

От Георги Велев

Русия може да спре доставките на природен газ за Европа. За това предупреди руският министър на енергетиката Александър Новак преди началото на газовите преговори в Берлин. До газова криза може да се стигне ако Европа продължи да изнася руски газ за Украйна. ЕС да се въздържа от каквито и да било препродажби на руски газ за Киев. Ако това бъде направено е възможно да бъдат прекъснати доставките за Стария континент, заплаши Новак в интервю за в. "Ханделсблат".

Новак потвърди, че руската страна ще изпълни всички свои задължения по договорите за доставка. Но в тях никъде не е записана клауза за реекспорт, заяви Новак, цитиран от AFP.

Надяваме се нашите европейски партньори да се придържат към договорите. Това е единственият начин да сме сигурни, че няма да има промени в газовите доставки за европейските потребители, казва Новак в интервюто. Медията припомня, че доставките за Украйна бяха прекратени през юни заради спор за цената на доставяния природен газ като това може да се отрази на европейските пазари.

Според руската страна в момента Украйна дължи около 5,3 млрд. долара на "Газпром" за доставен, но неплатен природен газ. "Ние сме готови да не поискаме плащане на цялата сума веднага. Украинската компания "Нафтогаз" трябва да плати 2 млрд. долара, а останалата част от задълженията ще ги преструктурираме като дълг", заяви още Новак.

В момента Европа получава от Русия 30 на сто от необходимото й синьо гориво, а половината от тези обеми преминават през Украйна. България би пострадалата най-силно ако спрат доставките на гориво от Русия през Украйна.

В Берлин бяха подновени преговорите за газовия спор между Украйна и Русия. С посредничеството на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в германската столица се срещат руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският му колега Юрий Продан. В разговорите участва и шефът на "Газпром” Алексей Милер, предаде БНР.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер предлага компромисно решение, в което да се гарантират доставки на газ до април, докато неяснотите се изчистят.

В случай на прекратяване на газовите доставки от Русия готовност да подава повече газ е заявила вече Норвегия. Тя е вторият по големина доставик за Европа след Русия. Напрежението преди преговорите се засили и от отказ на руските власти да допуснат в страната европейската депутатка Ребека Хармс. Тя е е член на Зелената партия в Европейския парламент и често критикува Кремъл. Москва е заявила, че Хармс е нежелана персона в Русия.

Водещи

Най-четени