НЕК изчаква с контраиска срещу "Атомстройекспорт" 01.08 | 09:53

За момента НЕК се въздържа да си търси правата в арбитражния съд, коментира Трайков

От Деляна Петкова

"Атомстройекспорт" имат срок до тази седмица да кажат как смятат да продължават. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред бТВ. Поводът беше заведения иск на руската компания срещу България заради забавени плащания за АЕЦ "Белене".

Трайков уточни, че през миналата седмица е имало двустранни разговори, в които е участвал и премиерът Бойко Борисов и руската страна "добре е разбрала" позициите ни.

За момента НЕК се въздържа със завеждането на контраиск и според министъра е по-добре двете компании да си получат забавените суми и да не се стига до търсене на правата на арбитраж в Женева и да се вадят "няколко милиона за юридически хонорари".

Проект, в който двете партньорски страни са се вкопчили в искове в арбитражния съд, не изглежда стабилен и сигурен, коментира още Трайчо Трайков.

iNews припомня, че в средата на юли руската "Атомстройекспорт" обяви, че завежда иск срещу България заради неплатени 58 млн. евро. От своя страна, българската НЕК заяви, че руската компания ѝ дължи 61 млн. евро и има възможност да бъде заведен контраиск в арбитражния съд в Женева.

През миналата седмица Трайчо Трайков уточни, че България все още не е завела иск и ще се опитаме да решим въпроса на двустранно ниво, а не чрез арбитраж.

Министърът коментира и решението за отнемането на лиценза за "Лукойл Нефтохим" - Бургас. Той обясни, че в този случай държавата настоява за спазването на закона, независимо от големината на компанията. "Искам след време новина да бъде, ако някой не спази закона, а не, ако някой е принуден да спази закона", коментира още министърът.

Трайчо Трайков обясни още, че липсва хипотеза за криза за керосин на пазара, защото лицензите на компанията "Лукойл Авиейшън" не са отнети. По тази причина и ако някой самолет не може да излети, защото липсва гориво, авиокомпаниите ще трябва да търсят отговорността за неспазване на договорите от компанията.

Водещи

Най-четени