България настоява за оттегляне на иска срещу НЕК до два дни 30.07 | 14:18

Иначе НЕК щяла да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт"

От Андриян Георгиев

България е дала отсрочка на руската компания "Атомстройекспорт" до понеделник (1 август) да оттегли иска заради неплатени строителни работи по АЕЦ "Белене", съобщава Econ.bg, позовавайки се на изказване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Боровец. 

В случай, че руснаците не оттеглят иска, НЕK ще заведе контраиск, е казал още енергийният министър.

Експерти са коментирали през миналата седмица, че България, от своя страна, претендира за сума около 61 млн. евро насрещно вземане за старо оборудване. За съществуването на българската претенция е потвърдил и президентът на "Атомстройекспорт" Александър Глухов.

iNews припомня, че на 21 юли РИА "Новости" съобщи, че руската компания "Атомстройекспорт” е подала иск срещу страната ни в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) в арбитражния съд в Париж към Международната търговска палата.

"Атомстройекспорт" е компанията, която изгражда в България АЕЦ "Белене”. Искът е за 58 млн. евро плащания за работа по проекта за атомната централа. 

В информацията се казваше още, че в преговорните процеси между двете страни НЕК многократно е поставяла въпроса за неизплатените суми, свързани с договор за изкупуване на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене".

Сумата, дължима от "Атомстройекспорт" на НЕК по тези задължения, е над 61 млн. евро.  Това е причината, поради която НЕК спря плащанията си към "Атомстройекспорт".

"Атомстройекспорт" в свое официално писмо е уведомила НЕК, че смята претенциите за обосновани и предлага нова среща между двете страни за разрешаване на тези въпроси.

Нашата страна се договори за строителството на АЕЦ-а още през 2006 година. И до този момент обаче проектът постоянно се отлага с различни аргументи – от финансовата страна, след като се оттегли един от основните инвеститори, германската RWE, до въпроса за техническата безопасност.

За последен път у нас въпросът за замразяването на проекта повдигна министър Трайков, като обяви, че искаме замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене" с още три месеца, за да може консултантът - британската банка HSBS - да приключи с експертизите си. Освен това България очаква още информация за техническия проект и как той се отразява на новите изисквания за безопасност на ядрени централи. Тогава обаче, въпреки изпратеното от нас писмо, от"Росатом" не отговориха.

В момента проектът АЕЦ "Белене" се намира в неустановено състояние, тъй като финалният договор с руската страна не е подписан. Около него стана един от най-големите скандали в правителството, когато шефът на НЕК и преговарящи по "Белене" беше отстранен от поста, след като подписа меморандум с руската страна. "Атомстройекспорт” настоява за 6 милиарда и 400 милиона евро. От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие. НЕК обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Водещи

Най-четени