НЕК поиска подробности за иска на "Атомстройекспорт" 18.08 | 15:34

Компанията е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж

От Деляна Петкова

На 16 август изтече срокът, даден от НЕК на руската компания "Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу българската електрическа компания. До този момент от руската компания не са изпратили отговор на това искане, става ясно от съобщение на НЕК.

Писмото с крайния срок беше изпратено на "Росатом", компанията - майка на "Атомстройекспорт", в края на миналата седмица след водени в София преговори.  В документа се съдържа предложение за уреждане на претенциите между страните и развитието на проекта АЕЦ "Белене".

Важна предпоставка за продължаване на работата по проекта в конструктивен дух е в срок до 16.08.20011 г. "Атомстройекспорт" да оттегли всички свои искове, по които е образувано дело пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

Предложението на НЕК съдържа и до края на септември 2011, в дух на добра воля, страните да изработят график за уреждане на взаимните си финансови претенции. Освен това сформираните на 13 юли 2011 г. финансови работни групи ще продължат работата си в оперативен порядък.

До изтичане на крайния срок от руската компания не са изпратили отговор за оттегляне на иска си. От НЕК  коментират, че такъв подход от страна на "Атомстройекспорт" не е от полза за развитието на целия проект. На свой ред българската компания предприема действия за защита на своите интереси - на 17.08.2011 г. НЕК е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж, с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото, се казва още в съобщението на енергийната компания. 

През следващата седмица НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите ѝ в Париж. Едновременно с това компанията е във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември.

"Заведеният от "Атомстройекспорт" иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ "Белене" като цяло", се казва в писмото на НЕК ЕАД до руската страна. В този смисъл, за нас оттеглянето на иска на база на нашите предложения, щеше да бъде доказателство, че компанията има интерес от по- нататъшното реализиране на проекта, допълват от НЕК.

iNews.bg припомня, че преди седмици руската компания заведе иск с финансови претенции срещу НЕК. "Атомстройекспорт" твръди, че българската компания не ѝ е изплатила 58 млн. евро, свързани със строителството на АЕЦ "Белене". 

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обявиха, че ние също имаме финансови претенции и можем да заведем контра иск, чиято стойност е 61 млн. евро.

Най-четени