Най-търсените ипотечни кредити у нас са между 30 хил. и 50 хил. евро 29.05 | 13:50

Потребителите са започнали да търсят по-скъпи и по-големи жилища

От Деляна Петкова

Най-често търсените кредити за покупка на жилище са между 30 000 евро и 50 000 евро, разказа Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център”, цитиран от Агенция "Фокус".

Миналата година масово хората са искали кредити между 20 000 евро и 40 000 евро. Сега обаче започват да се търсят малко по-хубави и по-големи жилища и потребителите не са активни само в ниския ценови сегмент на недвижимите имоти.

При кредитите за потребление средната сума, която търсят потребителите, е по-висока, защото в момента те се търсят най-вече или да се попълни липсваща сума по покупка на недвижим имот, или за някакъв по-сериозен ремонт на съществуващо жилище, ново обзавеждане. За това се теглят средно между 7 000 и 9 000 лева.

Когато кредитът е за допълване на сума за плащане на недвижим имот, тогава стига до 20 000-25 000 лева.

При бизнеса търсенето е повече в частта за оборотни средства, търсят се суми до 50 000-70 000 евро за малък и среден бизнес. При инвестиционните кредити запитванията са най-често в рамките между 100 000-150 000 евро, обясни още Тошев.

Продължават да са популярни кредитите с фиксирана лихва. Някои финансови институции в момента предлагат и по-дълги фиксирани срокове от 5 години, има търсене на такива продукти, особено когато лихвата, която е фиксирана, е по-ниска - под 6.5%.

Предимството на тези продукти остава, че за фиксирания период лихвата е значително по-ниска от текущите плаващи лихви и че за периода, който е избрал потребителят, му дава сигурност, че няма да има никакво оскъпяване на кредита и месечната вноска няма да се променя.

От началото на тази година видяхме малко намаление на лихвите, намаление в част от съпътстващите такси. Това ще раздвижва пазара – по-добрите условия по-добрите лихви и по-евтините кредити ще дават възможност на повече хора да се възползват от тази възможност, това ще води и ръстове в кредитирането през следващите месеци, смята Тошев.

Водещи

Най-четени