Няма инвеститор за ОЦК "Кърджали", дълговете са над 300 млн. лева 09.05 | 15:53

Може да има искане за обявяване на несъстоятелност на предприятието

От Ивайло Ачев

Инвеститор за ОЦК "Кърджали" засега няма, заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на среща с журналисти в парламента, предаде Агенция "Фокус".

Дълговете на предприятието са над 300 млн. лева и то само към основните банкови кредитори. Реално това пречи пред намирането на инвеститор – никой не е потвърдил, че е готов да поеме толкова високо ниво на задлъжнялост.

"Днешните срещи с кредиторите показаха, че след временно приближаване на позициите все още има възможност някой от кредиторите да тръгне сам към искане за несъстоятелност. Ако това стане, всички други кредитори ще имат интерес и те да вкарат предприятието в такава процедура”, допълни Дянков. От друга страна у кредиторите все още няма обща готовност да опростят част от тези задължения.

"Като финансист смятам, че без опрощаване предварително на голяма част от тези задължения, няма инвеститор, който да влезе в такава тежка ситуация. Все пак кредиторите ни информираха, че по-късно тази седмица всички са тук в София, продължават дискусиите с няколко от тези инвеститори, но засега не е много положително това, което излиза като резултат от този диалог”, каза още министърът на финансите Симеон Дянков.

Към ОЦК "Кърджали" досега интерес са проявили няколко полски фирми, но някакъв реален напредък за намиране на инвеститор в тази посока няма.

Водещи

Най-четени