Обама вече е готов на краткосрочно решение за публичния дълг 21.07 | 09:58

Американският президент обаче иска краткосрочното решение да бъде подкрепено от дългосрочен план

От Ивайло Ачев

Притиснат от времето американският президент Барак Обама смекчи позицията си и даде знак, че ще подкрепи краткосрочно споразумение за тавана на американския публичен дълг, но само ако то върви с по-мащабен и не толкова строг план за орязване на бюджетните разходи, предаде АП.

И късно снощи вечерта (20.07.11) Обама се срещна с представители на Сената и камарата на представителите, като срещата с говорителя на републиканците в долната камара на Конгреса Джон Бейнър и с лидера на републиканското мнозинство там Ерик Кантор беше проведена на четири очи. Компромис отново не беше постигнат, след като Обама не пропусна в края на разговора да предупреди републиканците, че няма да приеме плана им за орязване на разходите на САЩ с 6 трилиона долара през следващото десетилетие, освен ако те не направят отстъпки.

Застоят по отношение на дългосрочния план доведе дотам, че вариантът за краткосрочно решение вече излиза на преден план. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви в прав текст, че Обама е съгласен на "краткосрочно решение", ако двете камари на Конгреса постигнат съгласие за дългосрочен план. Все пак под краткосрочно решение се има предвид решение, което да повлияе на ситуацията за повече от 30 дни, уточнява Карни.

Водещи

Най-четени