Орешарски уговори в Сочи среща с Турция 08.02 | 12:54

На нея трябва да се обсъди проблема с разрешителните за превоз

От Петя Бързилска

Ще се проведе среща на българския и турския транспортен министър заради проблема с разрешителните за превоз. Това обяви в интервю пред БНР министър-председателят Пламен Орешарски.

Той се срещнал в Сочи с премиера на Турция Реджеп Ердоган. "По този въпрос се уточнихме, че ще има такава среща на съответните ресорни министри, които да потърсят решението", заяви Орешарски.

Премиерът обяви също така, че в подходящ момент по-късно тази година ще се насрочи в София съвместното заседание на кабинетите на България и Турция. Последният път това се е случило в Турция в предходния мандат. "Така че надявам се на тази среща да бъдат дискутирани и други интересни и за двете страни въпроси", каза Пламен Орешарски.

С турския премиер Орешарски е разговарял и за посещението на външния министър на Турция, което беше отложено. Следващите седмици той ще посети България, посочи премиерът.

Разрешителните за превоз през българо-турската граница бяха анулирани от 30 януари тази година от страна на Турция. За 2014 г. квотите за разрешителните за автомобилни превози все още не са договорени. Българските превозвачи обявиха, че ще блокират едностранно границата с Турция от началото на следваща седмица.

Междувременно турският министър на търговията и митниците Хаяти Язъджъ заяви, че България трябва да се държи благоразумно, за да се реши кризата с транзитните разрешителни за турските тирове. 

"В момента на Капъкуле, откъдето минава основният маршрут на турските тирове през България за Европа, няма опашки от товарни камиони. Преди кризата около 70 тира са били блокирани на ГКПП Капъкуле по различни причини, а на отсрещната страна чакат около 40 тира. В рамките на постигнатата договореност България трябваше да отпусне 25 000 транзитни разрешителни за шест месеца,но досега е дала само 5000", коментира Хаяти Язъджъ, цитиран от БТА.

"В случая вината е на българската страна и за съжаление тя не постъпва правилно", смята турският министър на търговията. 

"Надявам се, че нашите български приятели като видят, че поради тази криза ние сме принудени да предприемем алтернативни маршрути, ще се осъзнаят и постъпвайки благоразумно, ще премахнат това несправедливо решение и превозите през турско-българската граница ще продължат безпроблемно, както досега", заяви още Хаяти Язъджъ.

Опашките от турски тирове от Капъкуле се прехвърлиха към ГКПП Ипсала на границата с Гърция. Според турски източници към днешния ден опашката била около 16 км. Това се равнява на около 700 тира, някои от които са чакали цяла седмица, за да преминат на европейска територия.

По инициатива на турския Червен полумесец е започнало раздаване на топла супа, пакетирани храни и чай на чакащите на Ипсала турски шофьори. Някои посрещнали с благодарност жеста, но други критикували организацията, че едва на осмия ден се е сетила за тях. Екипи на Червения полумесец раздали храна и на ГКПП Хамзабейли-Лесово, където се твърди, че има опашка от около 150 турски тира.

По инициатива на околйския управител на Лалапаша Халил Ибрахим Казар са раздадени по 20 литра мазут на шофьорите.

Турция пусна комбинирани роро превози с ж.п вагони и кораби, които ползват тировете за Италия, а за Украйна се извършват през Зонгулдак. Но роро превозите удължават времетраенето на маршрутите.

Водещи

Най-четени