Петкова: Проблемът между Русия и Украйна няма да наруши доставките на газ 26.11 | 17:28

При кризисна ситуация имаме резерви, Гърция също ще ни захрани, отбеляза тя

От iNews.bg

Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради напрежението между Русия и Украйна в Азовско море. В това увери енергийният министър Теменужка Петкова, предаде бТВ. По думите ѝ създалата се ситуация между двете враждуващи държави няма да се отрази на доставките на газ за страната ни.

"Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния си режим и няма абсолютно никакви притеснения и основания за такива. Но, разбира се, всяка една държава-членка, съгласно регламентите за енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да предприема съответни действия и да има план за такива. И ние имаме план за действие. Имаме договор за обратен реверсивен поток от страна на Гърция, имаме и необходимите количества в Чирен, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни – енергийната сигурност е гарантирана”, заяви Петкова, цитирана от "Фокус”.

Попитана дали има опасения, че "Турски поток” може да последва съдбата на "Южен поток”, министърът отговори, че няма такива притеснения.

Миналата седмица беше съобщено индиректно – чрез изданието "Комерсант”, за плановете на руската страна втората тръба от газопровода между Русия и Турция да мине през България. Държавата все още не е получила официално потвърждение от "Газпром”, но ако проектът се реализира според прогнозираното, през 2020 г. в България годишно ще влизат близо 16 млрд. куб. метра газ. 

Водещи

Най-четени