Почти всеки втори лукс имот – купен на кредит 27.06 | 11:00

Заем за жилище най-често теглят хора между 25 и 35 години, коментират експерти

От Симеон Досев

Около 40% от сделките за луксозни имоти в последно време са финансирани с ипотечен кредит. Причина за това е, че инвеститорите в подобни жилища обикновено имат достатъчно собствени средства, коментира Тихомир Тошев, шеф на една от големите консултантски фирми.

По думите му най-често се теглят ипотеки между 30 000 и 35 000 евро.

"В големите градове се купуват основно двустайни, а в малките – тристайни апартаменти" уточнява той. "От началото на годината няма големи промени в нагласите на клиентите, но през май има ръст на ипотеките спрямо април и май миналата година. Тегленето на жилищни кредити се стимулира от застоя, а в някои райони и лекото покачване на цените на имотите. Отделно банките дават добри оферти", пояснява консултантът, цитиран от в. "Монитор".

Най-активни в тегленето на ипотечни кредити са хората между 25 и 35 години, тъй като младите хора имат нужда от собствен дом, обяснява Тошев.

Теглените кредити за рефинансиране на стари заеми пък са едва една десета от всички. Причината е, че хората изчакват 23 юли, когато ще влезе в сила законът за потребителския кредит и ще отпаднат таксите за предсрочно погасяване и след това може да се очаква ръст на търсенето, смятат експерти.

По данни на експертите хората най-често плащан с пари от кредит между 60 и 80% от имота. "В последно време има по-голямо търсене на по-големи суми, но хората продължават да съобразяват новия си кредит с това месечната им вноска да бъде поносима и да не носи рискове за семейния бюджет", смята Тошев.

Водещи

Най-четени