По-строги правила за чужденците, притежаващи земя у нас 31.03 | 09:19

Глобяват чужденците с ниви, но без регистрация на фирмите им в ЕС

От Елица Елефтерова

Санкция в размер на 50 хил. до 100 хил. лв. заплашва фирмите, чиито собственици са чужденци от страни извън ЕС, които вече притежават земя у нас. Глобата ще се налага, ако до 1 януари 2015 г. тези дружества не се съобразят с новите правила за придобиване на български ниви. Променените условия бяха приети от парламентарната аграрна комисия в края на миналата седмица и предстои да се гласуват окончателно от депутатите.

С промените ниви в страната ни ще могат да купуват само фирми, които са регистрирани в ЕС или в трети страни, с които държавата ни има двустранни споразумения. Така чужденците, които чрез фирми притежават ниви у нас, но идват от страни, извън ЕС, ще трябва да пререгистрират компаниите си, съобщава в. "Труд”.

За целта трябва да докажат, че дружествата или съдружниците в тях са развивали дейност у нас поне 3 години. Ако не отговорят на условието и не пререгистрират дружеството, ще бъдат глобени с между 50 000 и 100 000 лв. в зависимост от това колко земя притежават.

Според друга промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи офшорни компании няма да имат право да купуват нито държавни, нито частни ниви у нас.

Друга новост в закона е предложението на депутата от ДПС Тунджай Наимов държавни ниви освен с поименни компенсационни бонове да могат са се купуват и с компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. За първи път при тези сделки държавата ще получава и пари кеш, тъй като 20% от цената на земята ще се плаща с пари. Към момента такова изискване няма.

От 2015 г. година фермерите ще получават евросубсидии за обработвана земя само ако представят документ, даващ им права върху земята, предвиждат поправките в Закона за подпомагане на земеделските производители, които парламентът ще обсъди на второ четене.

Целта е да се прекрати практиката да се обработват чужди пустеещи ниви без заплащане. "Пустеещите ниви, разпределени между арендатори, са 8 млн. дка”, коментира авторът на предложението Светла Бъчварова от БСП.

Водещи

Най-четени