Пращат ни SMS 3 дни преди да ни спрат тока 10.10 | 09:25

Освен това на ЕРП-тата изрично се забранява да прекъсват електричеството поради неплащане в петък и на официални празници

От Гергана Златкова

В икономическата комисия в НС депутатите приеха на първо четене поправките в Закона за енергетиката, които бяха предложени от БСП. Водеща по тези промени обаче е енергийната комисия и там ще са дебатите върху текстовете по същество.

Предложените промени предвиждат клиентите на енергото да имат право да не платят сметката си за ток, ако тя е с 50 на сто по-висока в сравнение със средната за 6 месеца назад.

Едва когато съответното ЕРП им докаже, че те реално са консумирали повече киловатчаса енергия, те ще трябва да се издължат. Освен това на ЕРП-тата изрично се забранява да спират тока поради неплащане в петък и на официални празници.

В набора от промени е оставен друг важен за абонатите текст. Той забранява на ЕРП-тата да прекъсват ел. захранването за неплатени суми до половин минимална заплата, тоест в момента до 155 лв.

Тази забрана обаче пада, ако клиентът има повече от две неплатени сметки. Наред с това ще бъде въведена забрана енергото да начислява сметки за три или шест месеца назад без знанието на клиента.

С промените се увеличава срокът за подаване на жалби за изгорели уреди – от сегашните три дни на 60 дни. 

Освен това ЕРП-то ще е длъжно да уведомява задължително абонатите с просрочени сметки, че предстои спиране на тока 3 дни по-рано.

"Ако не са си вкъщи, то има и други начини – SMS-и, факсове, мобилни телефони", каза депутатът от БСП Явор Куюмджиев по TV7. 

Освен това при спиране на електрозахранването се предвижда след плащане то да бъде възстановявано до обяд на следващия ден, без за това да се плаща такса. До десетина дни промените в трябва да влязат в пленарната зала.

"Три са основните тези на хората, които скачат срещу законопроекта. Че по този начин се поощрява неплащането на сметки, поощрява се кражбата на електроенергия, а разходите са толкова много, че ще трябва да се увеличат сметките."

Водещи

Най-четени