Предвиждат се по-ниски разходи в Бюджет 2012 24.10 | 13:12

От социалното министерство искат ръст на минималната заплата до 290 лв.

От Нели Минчева

Ден след провеждането на изборите за президент и местна власт правителството обсъди на закрито заседание параметрите на бюджета на страната за следващата година.

Според премиера това са предварителни разговори, върху чиято база ще стъпят същинските обсъждания по-нататък.

Предвижда се запазване на тазгодишните разходни тавани по министерства, като леко намаление ще има в сектор сигурност, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Освободените от това средства ще бъдат дадени за образование, култура и правосъдие.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви, че на социалните партньори ще бъде предложено от 1 април 2012 г. минималната работна заплата да бъде увеличена от 270 лв. на 290 лв. Според финансовия министър Симеон Дянков това ще струва на бюджета около 23-25 млн. лв.

iNews припомня, че минималната работна заплата за последно беше вдигната от началото на септември, като дотогава тя възлизаше на 240 лв.

Вицепремиерът посочи също, че като цяло бюджетът за следващата година остава като този за 2011 г., но разходите ще бъдат намалени с около 20 млн. лв., за да се постигне по-нисък дефицит. Той е планиран за 1,35 на сто.

Прогнозната инфлация е за малко под 2%, а заложеният ръст на БВП – 2,9 на сто.

Водещи

Най-четени