Минималната работна заплата става от 240 лв. на 270 лв. 01.09 | 09:07

Добавката към пенсията на починал съпруг също се увеличава - от 20 на 26,5 на сто

От Кремена Бедерева

Считано от днес - 1 септември 2011 г., минималната работна заплата в страната се увеличава от 240 лв. на 270 лв. Съгласно постановление на Министерския съвет от 29 юни 2011 г. автоматично с промяната на минималната работна заплата се променя и размерът на други 54 плащания, регламентирани в нормативни документи.

Считано от 1 септември 2011 г., добавката към пенсията на починал съпруг се увеличава от 20 на 26,5 на сто.

Увеличението е съгласно промени в Кодекса за социално осигуряване, приети от 41-ото Народно събрание на 26 юли 2011 г. По-високата пенсия ще получават 700 000 души.

Според изчисленията на финансовия министър Симеон Дянков повишаването на минималната заплата ще струва на бюджета около 15-20 млн. лв. Разходите за частния сектор обаче ще са много по-големи.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2010 г. наетите на минимална заплата са около 120 хил. души. От тях 20 хил. са в бюджетната сфера.

iNews припомня, че решението за увеличаване на минималната работна заплата получи "зелена светлина", освен от кабинета, но и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество още през юни месец. Правителството стартира процедурата за обявяване на решението още на 8 юни.

Първоначално идеята беше заплатите и вдовишките надбавки на пенсиите да бъдат повишени още през юли, но по-късно стана ясно, че няма достатъчно финансови средства и актът се отложи за септември.

Ако има ръст на производителността на труда, е възможно държавата да си позволи още малко увеличение на минималната работна заплата следващата година – до 290 лв.

Това заяви социалният министър Тотю Младенов пред БНР преди дни. В редица браншове синдикатите и работодателите договориха по-добри възнаграждения на базата на увеличението на минималната работна заплата от 1 септември тази година.

Вече започна и договарянето на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели в отделните браншове за следващата година, коментира още Младенов.

Междувременно европейската статистическа служба "Евростат" публикува данни, че България е на последно място в Европейския съюз по размер на минимална работна заплата.

Разликата между нас и първенеца в класацията – Люксембург е 1635 евро. У нас през юли най-ниското месечно възнаграждение е било 123 евро, а в Люксембург е било 1758 евро. Дори и със септемврийското увеличение, пак ще запазим последното място (130 евро).

В категорията на страните с най-ниски минимални заплати са още Румъния, Турция и Хърватия, а Гърция попада в групата на държавите с минимална работна заплата между 550 и 900 евро на месец.

Великобритания, Франция, Холандия, Белгия, Ирландия и Люксембург са първенците с минимални заплати от над 1000 евро на месец.

Водещи

Най-четени