Призиви: Иван Искров да бъде уволнен, отворете КТБ 13.09 | 12:34

Хората се събират за национален протест в понеделник

От Георги Велев

Подготвя се национален протест с искане за оздравяване и отваряне на Корпоративна търговска банка и на търговска банка "Виктория". Протестът ще се проведе в понеделник-15 септември, като в момента хората се организират чрез фейбук групата KTBalive.

Освен възстановяването на работата на двете банки протестиращите ще настояват да бъде уволнен и арестуван управителят на БНБ Иван Искров. Според хората именно неговите действия и тези на Централната банка са довели до това състояние КТБ и ТБ "Виктория".

За момента е потвърдено, че протести ще има от 18 часа в София и Варна, като се очаква и другите големи градове на страната да се включат в акцията.

От Българска народна банка все още не са дали никакъв сигнал за предложението на финансовия консултант ЕПИК да анализира финансовото състояние на КТБ и да възстанови работата на банката. Дружеството представи писмо за намерения си в БНБ, като зад фирмата стои Оманският държавен фонд.

От ЕПИК изпратиха и второ писмо до българските власти с искане за рекапитализация и преструктуриране на Корпоративна търговска банка. Финансовото дружество иска да направи дю дилиджънс на банката и след това да представи варианти за нейното оздравяване и стабилизиране. В писмото на ЕПИК е записано, че представлява най-големите акционери в КТБ АД – Главният резервен държавен фонд на Оман, Бромак ЕООД и ВТБ Капитал. То бе адресирано до служебния премиер Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до управителя на БНБ Иван Искров.

След среща на работодатели, синдикати и банкови експерти пък стана ясно, че стотици хиляди хора и фирми не могат да използват депозитите си, заради нежеланието на БНБ по-бързо да вземе решение по казуса с КТБ. Според председателят на Асоциацията на индустриялния капитал Васил Велев над 500 000 български граждани са засегнати пряко или косвено от проблемите в КТБ. Той отчете, че засегнатите фирми от това, че КТБ не работи са десетки хиляди, а засегнатите работници – стотици хиляди. Затова и има множество жалби, постъпили при омбудсмана Константин Пенчев. По думите на Велев около 8% от средствата в банковата система са блокирани и не работят. Председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев заяви, че има възможност блокираните средства в КТБ да заработят и да се превърнат в капитал на банката.

Водещи

Най-четени