Продажбите на коли "втора ръка" растат 27.07 | 17:41

Най-търсени са автомобилите до 20 хил. лева

От Ралица Стоянова

С 10-20% са се повишили продажбите на употребявани автомобили от началото на годината. Това каза заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев, цитиран от Агенция "Фокус" .

В последните месеци има постепенен ръст, който най-вероятно е за сметка на продажбите на нови автомобили.

Най-продаваните коли втора употреба струват до 20 000 лева и са на възраст между 3 години и 7 години.

Високите цени на горивата не са отказали българина да си купи кола, защото автомобилът е необходимост, смята Доросиев. Освен това горивата повишават и цените на автобусните билети, на влаковете.

Ако е необходимо четирима души да пътуват, все още им излиза по-евтино да използват автомобил и да отидат заедно, отколкото да си платят билетите за автобуса, обяснява Доросиев. Той твърди, че търговците са намалили много маржа на печалбите и е доста изгодно да се купуват коли в България.

Наблюденията на асоциацията показват, че автомобилният парк у нас се обновява. Все повече българи искат да си купят по-надеждна кола и почти не се продават автомобили над 10 години. "Българинът става европеец, иска колата му да е в много добро състояние, да знае, че като тръгне на път, няма да има изненади", каза Доросиев.

Водещи

Най-четени