Русия обещава абсолютно сигурен АЕЦ "Белене" 24.03 | 18:53

От "Росатом" напомниха, че проектът за българската АЕЦ "Белене" е абсолютно готов

От Елена Коцева

Проектът за строителство на българската АЕЦ "Белене” е абсолютно готов и никакви външни фактори, ако оставим настрана "политическите емоции”, не могат кардинално да му повлияят.

Това е позицията на изпълнителния директор на една от дирекциите на "Росатом” Кирил Комаров, цитиран от агенция Новости. Изказването си Комаров направи пред групата за взаимодействие с България в Руската държавна дума.

"И до този момент няма окончателно решение по един от най-перспективните и мащабни съвместни проекти – строителството на АЕЦ "Белене”, заяви от своя страна заместник-председателят на комитета по промишлеността в Държавната дума Валерий Драганов. Той подчертана обаче, че групата за взаимодействие трябва да държи ситуацията под контрол. 

Комаров призна, че преговорите са сложни и понастоящем страните не могат да се споразумеят за цената на проекта.

Представителят на Росатом на днешното заседание изрежда преимуществата за нашата страна от проекта като колосален приход в общата икономика на страната – и като енергийна сигурност, и като работни места, и като вноска в бюджета. 

Руските представители уверяват в безопасността на проекта, който се актуализира във връзка със събитията в Япония. iNews припомня, че въпросът със безопасността на проекта се повдигна отново след разрушителното земетресение в Япония от 11 март, което доведе до авария в АЕЦ "Хукушима".

"АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие”, посочва Комаров.

Само преди дни Кирил Комаров заяви, че системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

"Но искрено се надяваме, че в кратки срокове ще бъдат взети всички нужни решения и тази година ще бъде създадена проектна компания и ще започнем строителството”, заяви Комаров, отбелязвайки че проектът е изгоден както за Русия, така и за България, а освен това ще укрепи стратегическото сътрудничество между двете страни.

Международният конкурс за изграждане на двата блока на АЕЦ "Белене” бе обявен през 2005 година. Руската "Атомстройекспорт” победи, а сключи контракт с Националната електрическа компания (НЕК) през януари 2008 година. През 2009 година в проекта влезе германската RWE, която по-късно обаче се отказа. В началото на 2010 година BNP Paribas отказа да предостави на България кредит от 250 милиона евро и в момента се търсят нови инвеститори, припомня агенция Новости.

Освен екологични притеснения, основните противоречия между българската и руската страна се основават на цената, която иска "Росатом".

Националната електрическа компания (НЕК) обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Това ще е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро.

Изграждането на АЕЦ "Белене" при спазване на нормативните изисквания ще струва минимум 11 милиарда евро, а цената на киловатчас е сравнима с цената на вятърните централи. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Водещи

Най-четени