Руската компания "Росатом" е готова да отстъпи пред България 11.08 | 12:15

Това разкрива руският вестник "Комерсант"

От Кремена Бедерева

Руската държавна корпорация "Росатом" е готова да отстъпи пред България. Това разкрива руският вестник "Комерсант", цитиран от бТВ.

Изданието обаче изтъква, че това може да стане, едва след като започне изграждането на АЕЦ "Белене".

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е потвърдил вчера пред "Комерсант", че е запознат с предложението на "Атомстройекспорт". Той обаче е отказал коментар.

Първият вицепрезидент на дъщерната фирма Владимир Савушкин заяви, че компанията е "готова да предложи за обсъждане различни варианти, но само в контекста на реализирането на основния проект".

Междувременно стана ясно, че "Атомстройекспорт” е изпратила на НЕК предложение за продължаване срока на действие споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене" от 29.11.2006 година до 1 декември 2011 година.

В отговор от българска страна заявява, че документът ще бъде разгледан и предаден за съгласуване на консултанта по проекта, британската банка Ейч Ес Би Си, Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Предложенията на НЕК трябва да се получат в "Атомстройекспорт” на 15 август.

iNews припомня, че вчера (10 август) стана ясно, че представители на "Атомстройекспорт" и НЕК са започнали преговори относно използването на старото оборудване, което няма да бъде въведено в експлоатация в проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от "Росатом", в чиято структура е "Атомстройекспорт".

От компанията уточняват, че разговорите се отнасят за оборудване, което е на строителната площадка още от 1991 година. Причината за тези преговори са претенциите на НЕК, чиято стойност е 61 млн. евро.

Но пък НЕК не е съгласна с изводите, направени от руската компания "Атомстройекспорт", относно изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене". Това се посочва в съобщение на НЕК.

Съгласно рамков договор, сключен през 2007 г. от двете компании НЕК продава, а "Атомстройекспорт" придобива оборудването, което се намира в АЕЦ "Белене" и не подлежи на интегриране в новия проект за изграждане за обща стойност 205 000 000 евро.

Към договора е приложен подробен списък на оборудването, уточняват от НЕК. В рамковия договор се определя срок на действието му до края на 2008 г. като впоследствие срокът е удължен до 31 март 2011 г. с допълнение към документа.

От НЕК съобщават, че в писма от "Атомстройекспорт" до българската компания от юни и юли тази година, както и в прессъобщение от вчера се посочва, че купувачът отказва да изкупи останалото оборудване на стойност приблизително 40 215 000 евро, защото срокът на рамковото споразумение е изтекъл.

Според НЕК обаче рамковият договор следва да се тълкува като срок, в който трябва да бъде осъществена трансакцията, а след изтичането на този срок "Атомстройекспорт" изпада в забава и носи отговорност.

Уговорката, че останалото оборудване на площадката ще бъде изкупено, се съдържа и в основния договор за АЕЦ "Белене" и е била определяща за избора на "Атомстройекспорт" като изпълнител на проекта, посочват от НЕК.

Както в рамковия договор, така и в основния договор няма нито една уговорка, че е възможно при определени условия да не бъде изкупено цялото оборудване от площадката, подчертават от НЕК.

При това положение отказът на "Атомстройекспорт" представлява неизпълнение на двата договора, категорични са от българската компания.

Отношенията между двете компании доста се изостриха през последните седмици. Руската страна заведе иск срещу България с мотива, че страната ни дължи 58 млн. евро - обещани, но неизплатени за строежа на АЕЦ "Белене".

От своя страна НЕК също обяви, че може да заведе иск за неизпълнение на задълженията и нашите претенции са за 61 млн. евро.

На 5 август пък от руската компания съобщиха, че са създали работна финансова група и са изготвили пътна карта за изпълнение на проекта.

Водещи

Най-четени