Руски холдинг се интересува от E.ON България? 23.11 | 14:08

По информация на „Коммерсанть“ акции от дружеството иска да купи МРСК

От Деляна Петкова

Руският холдинг МРСК се интересува от покупката на българското звено на енергийната групировка e.ON Това съобщава руският вестник "Коммерсанть" като се позовава на свои източници.

Холдингът е собственост на руската държава и се грижи за разпределението на електроенергия в Русия. На този етап от E.ON не са коментирали информацията на руските колеги.

През август директорът на МРСК Николай Швец е коментирал в интервю за "Коммерсанть", че компанията иска да управлява разпределителните мрежи и в други държави, в частност – в Европа.

E.ON България е едно от трите електроразпределителни дружества в страната. Компанията управлява мрежи с дължина около 42 хил. километра и доставя електричество на клиентите в Североизточна България.

В момента българското правителство подготвя продажбата на държавния дял от E.ON. В Централния депозитар вече са регистрирани 1,3 млн. акции на E.ON България Мрежи с номинал от 1 лев, и 1,5 млн. акции с номинал от 1 лев на E.ON България продажби.

Според информацията на руското издание обаче и самата компания обмисля продажбата на свои акции и е подготвила информационен меморандум за потенциални инвеститори.

Водещи

Най-четени