Ръст на жилищното кредитиране: България втора в Европа по темп на поскъпването им 07.10 | 14:20

Ипотеките през август нарастват с над 25%

От iNews

Нов рекорд в жилищното кредитиране. Според БНБ през август, ипотеките нарастват с над 25%, в сравнение с месец август на миналата година. По-висок ръст е отчитан само веднъж - през април 2009 г.

От октомври вече действат новите изисквания на БНБ, които целят да ограничат бума в жилищното кредитиране. Ще се обърне ли тенденцията - отговорът потърси Катерина Грънчарова.

За много българи да имаш собствено жилище е задължително. В повечето случаи, за да се случи това, теглим ипотечен кредит. Правилото важи и за Мирослав Бачев. "Този имот го закупувам защото като се изтегли кредит, самата вноска е по-евтина от самия наем и за това е по-добре поне да си го изтеглиш поне да имаш собствено жилище”, разказва той.

Само през август ипотечните кредити у нас нарастват с почти половин милиард достигайки 23 млрд. лева и 200 милиона лева. За година изтеглените жилищни кредити нарастват с 4,7 млрд. лева. Ипотечните кредити у нас остават най-евтини от цяла Европа.

Въпреки въведените от 1 октомври мерки на БНБ, с които се цели да се охлади жилищното кредитиране, експерти прогнозират, че до съществена промяна няма да се стигне.

"Очаквам 2025 г. да се запазят големите обеми на кредити, да няма спад, но да няма ръстове по скоро да е 0% ръст”, казва кредитният консултант Деян Василев.

"Новата мярка аз не мисля, че ще повлияе на търсенето съществено, тъй като и към момента 95 процента от кредитите по начина по които се усвояват те се усвояват при абсолютно същите условия. Тоест 30 годишен период минимум 10% участие” , казва брокерът Венета Христова.

По данни на ЕВростат, България се нарежда на второ място в Европа и девето в света по темп на поскъпване на жилищата. Цените в София са най-високи, а поевтиняване не се предвижда. "Преди предстоящото влизане в еврозоната търсенето е абсолютно със същата динамика с каквото е било през цялата година”, добавя Христова.

Няма спад и в динамиката на строителството. Според Димитър, който е в бранша, новите кредитни ограничения няма да имат ефект върху строителната индустрия

"Охлаждане на темповете на строителство няма и според ме няма да повлияе по никакъв начин върху темповете за строителство”, смята строителят Димитър Пенчев.

Експертите не очакват сериозна промяна във възходящата тенденция при ипотечните кредити. А ефектите от новите мерки на БНБ ще се усетят към средата на следващата година.

Водещи

Най-четени