Световните лидери обсъдиха в Давос подобряването на европейската икономика 23.01 | 16:12

Участниците дебатираха и върху глобалната банкова система

От Елица Елефтерова

Световният икономически форум в швейцарското градче Давос се превърна в трибуна на икономически и бизнес дискусии на най-известните и доказани световни лидери.

Тазгодишната тема на събитието "Преустройството на света: Последици за обществото, политиката и бизнеса" предизвика разгорещени дебати по едни от най-актуалните проблеми в световната икономика.

Тази година срещата се провежда между 22 и 25 януари. Още през първия ден участниците вдигнаха летвата със задълбочено обсъждане на глобалната банковата система, икономическото възстановяване, различните сектори на икономиката и други.

Световните лидери проведоха разширена дискусия и за подобряването на икономическото състояние в Европа. По думите на финансовия експерт и председател на компанията за финансови услуги UBS Аксел Вебер възстановяването в Европа все още е нестабилно и дори съмнително.

"Нещата в Европа са по-добре. Но изглеждат по-добре, отколкото всъщност са. Европа все още не се е върнала. Политиците не трябва да остават безучастни на този етап. Трябва да продължат усилията си за структурни реформи и трябва наистина да вършат правилните неща, за да помогнат за дългосрочния икономически растеж", коментира Вебер, цитиран от BBC. 

Харвардският професор Кенет Рогоф обърна внимание на състоянието на трудовия пазар на континента, който според него е ужасен. "Регионът бе притиснат да стимулира икономическия растеж и не обръща внимание на неговото бъдеще – младите хора", коментира Рогов. Застаряващото население, както и голямата младежка безработица са проблематични за Европа и трябва да се работи в тази насока. 

Световните лидери в банковия сектор пък се борят да убедят бизнес елита в Давос, че финансовата система е по-стабилна от преди 5 години, когато започна кризата. Известни банкери се опитват да обяснят на обществеността, че могат да избегнат подобна криза в бъдеще.

По време на първия ден на Световния икономически форум се обсъждаха и икономическите ситуации в най-големите глобални икономики, както и в развиващите се страни.

Водещи

Най-четени