Сиренето с нов стандарт 14.08 | 15:54
Повече фирми ще могат да го произвеждат

Повече фирми ще могат да произвеждат сирене по БДС след промяна в стандарта, която се подготвя в момента.
Изпълнителният директор на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева обяви, че работна група от учени и браншовици вече обсъдила възможността за отпадане на горната граница на показателя киселинност.
"Това няма да промени вкусовите качества на продукта, но ще помогне на повече фирми да произвеждат сирене по БДС", каза шефът на асоциацията Димитър Зоров, пише в. "Преса". Според него при зреене киселинността пада и е трудно да се достигнат нивата, посочени в стандарта.
Дабижева обаче оспори идеята в БДС за киселото мляко, сиренето и кашкавала да бъде записано, че трябва да се правят само от българско прясно мляко. Идеята бе лансирана от заместник земеделския министър Явор Гечев.
"Подобно нещо не може да се запише в един стандарт, защото ще попаднем под атаките на Световната търговска организация. Такова изискване би поставило технически бариери пред производителите, което е недопустимо", обясни тя.
Водещи
-
Axios: Путин и Нетаняху преминават "червените линии", докато Тръмп стои пасивно
Тръмп стои пасивно
13.09 | 15:30
-
Николай Василев за бюджета: Сметката на управляващите в края на годината няма да излезе
аедно със счетоводните шмекерии, които правим в момента, разходите през тази година за първи...
13.09 | 14:00
Най-четени
-
Борисов с остра критика към Любен Дилов-син (ВИДЕО)
Лидерът на ГЕРБ поздрави участниците в академия, организирана от младежката организация на...
13.09 | 10:40
-
Лорер: Правителството няма да падне - то е на малцинството, подкрпяно от ДПС-НН
Ние сме опозицията, която трябва да им напомня, че те не са сами, заяви депутатът от ПП-ДБ
13.09 | 12:20
-
"Възраждане" излиза на национален протест, иска оставка на правителството
В 16.00 часа протестиращите ще се съберат в София пред Триъгълника на властта
13.09 | 09:45