Сменяме банката, ако намерим по-добри условия за ипотечния си кредит 09.04 | 16:26

Няма да дължим наказателна такса при предсрочно погасяване на ипотечен кредит

От Елица Елефтерова

Притежателите на стари ипотечни кредити ще могат да сменят банката си. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Гечев след приетите на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

След промените вече няма да се дължи наказателна такса при предсрочно погасяване на нови или вече сключени договори за ипотечен кредит, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.  

Гечев обясни, че след влизането в сила на промяната хората с вече сключени договори за ипотечен кредит ще могат да сменят банката си, ако сметнат, че са намерили по-подходящи условия.  

Все пак има една бариера и тя е юридическа - при смяната на банката трябва да се плащат наново такси, нотариални заверки и оценки на имоти, които са от 1800, 2000 до 3000 лева, посочи депутатът, информира БТА.

По думите му приетата промяна, засягаща вече сключените договори, е в рамките на Конституцията и закона. Гечев посочи също, че по експертна оценка най-вероятно до една трета от договорите не съдържат такива наказателни клаузи.

Обикновено това са договорите, преди кризата от 2008 г., но от 2008 г. насам сме сигурни с доста висока степен, че почти всички договори са имали клаузи за наказателна лихва, която се е движила между 4 и 5%, уточни Гечев.

Водещи

Най-четени