Спира ли Русия доставките на газ към България от 1 януари 2016 г. 31.12 | 10:09

БЕХ: Няма да оставим хората на студено

От iNews.bg

"На 30 декември в "Булгартрансгаз” пристигна писмо от "Газпром Експорт”. Писмото официално е адресирано до "Овергаз” с копие до "Булгартрансгаз”. В него ясно е посочено, че срещу заявката на "Овергаз” за доставка на природен газ за януари месец има поставени нули”, заяви пред Нова тв шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. 

Припомняме ви, че вчера премиерът Бойко Борисов събра ръководители на енергийни компании на спешна среща.

Причината е писмо на руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", в което се информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България.

 

Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна.

"Писмото събуди силното безпокойство на премиера Бойко Борисов. Тук става дума за търговските взаимоотношения между две компании, които са извън контрола на държавата, но тя не може да стои и да гледа безучастно. Затова инструкциите бяха да се положат всички усилия държавните дружества да обезпечат тези количества”, каза още Коен. Той съобщи, че нули има срещу заявките на "Овергаз” за дните от първи до десети януари.

Коен обясни, че при нужда "Овергаз" може да поиска нужните количества газ от държавното дружество. "Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и "Овергаз” да не сключат договор с нас", категоричен беше той. 

Още на 30 декември от "Овергаз” обаче категорично заявиха, че писмо за спиране на доставките на газ за дружеството няма. "Има интерпретация на диспечерския център, който в поредната си тридневна таблица за доставки е написал нула срещу заявката на "Овергаз” за първи януари. Тази нула не е потвърдена от "Газпром Експорт” и "Газпром” по никакъв официален начин. "Овергаз” няма дългове към "Газпром Експорт”, съобщиха от дружеството.  

Водещи

Най-четени