Странно, но факт: Едва 137 китайци работят официално в България 25.08 | 09:24

Издадените разрешителни за работа на чужденци извън ЕС у нас са 386

От iNews.bg

137 са китайските граждани, които официално работят в България. Това става ясно от данни на Агенцията по заетостта. От институцията посочват, че те са и най-многобройните чуждестранни кадри, на които ведомството е издало разрешения да се трудят у нас.

От 1 януари до 20 август 2014 г. са дадени общо 386 документа за достъп на чужденци извън ЕС до пазара на труда у нас. От тях най-голям брой - 137, са за китайци, които са най-вече работници, среден технически и инженерно-технически персонал. Масово китайски граждани могат да бъдат видени да продават и на столичния търговски център "Илиянци".

На второ място в класацията по брой на издадени разрешителни са граждани на САЩ - 52-ма, като става въпрос основно за преподаватели на трудов договор, и 40 души от Турция - главно работници.

От агенцията посочват, че издадените разрешения на чужденци да работят в страната ни през миналата година са повече. Такива документи са получили 439 души.

Отново най-голяма е била групата на китайците - 114, следвани от граждани на Турция - 86, и Македония - 59 (от тях 55 командировани специалисти за изграждане на жп инфраструктура).

За да може български работодател да наеме чужд персонал, то той трябва да плати 400 лв. за разрешително. Той трябва да докаже, че на местна почва няма подходящ човек за съответната позиция. Освен това задграничните служители не може да са повече от 10% от местните работници в дружеството.

От 1 януари до 20 август са издадени и 18 разрешения за специалисти с висока квалификация - т.нар. синя карта на ЕС, информира в. "Преса". Те са за професии като инженери, икономисти, програмисти. Чужденците са от Русия, Турция, Албания, Пакистан, Украйна, Македония, Южна Африка и Индия. През същия период на 2013 г. са дадени 15 такива разрешения. В тези случаи заплатата на чужденците е поне 1,5 пъти по-висока от средната в България.

Водещи

Най-четени