Стрес-тестовете на ядрените централи в ЕС - от 2012 г. 21.03 | 18:26

До края на годината ще бъдат разработени критериите за проверка ня ядрените мощности

От Деляна Петкова

До края на годината се очаква да бъдат изготвени критериите за проверка на ядрените мощности в Европа. Самите изпитания за устойчивост на европейските АЕЦ вероятно ще започнат идната година, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след днешния извънреден Съвет на ЕС по енергетика, съобщават от пресцентъра на МИЕТ.

Повечето страни се обединиха около тезата, че критериите трябва да бъдат внимателно разработени от експертите от различни страни-членки и след като веднъж бъдат уточнени и съгласувани, да бъдат приложени задължително за всички. Според министър Трайков резултатите трябва да бъдат достатъчно публични и прозрачни, което отговаря на нашия интерес, заради високото ниво на безопасност на реакторите в Козлодуй.

През следващите седмици ще бъдат проведени интензивни консултации за критерии, каза Трайков. Проверките ще засегнат основно системите за охлаждане на блоковете на АЕЦ, видовете реактори, защитата от човешка грешка, аварийната готовност, възрастта на инсталациите, защитата от наводнения и сеизмична активност.

Всички европейски министри днес са се обединили около становището, че е добре  към изпитанията да бъдат привлечени и страни извън ЕС, особено съседни държави. Представители на Литва и Латвия са поставили остро въпроса за руски и беларуски ядрени проекти, а Кипър и Гърция твърдо са се възпротивили на начина, по който Турция планира нови АЕЦ на брега на Средиземно море, на 60 километра от кипърските брегове.

Втората тема на днешната извънредна среща е било влиянието на ситуацията в Либия на световните енергийни пазари, особено на търговията с нефт и природен газ.

На въпрос как ставащото в Либия може да повлияе в световен мащаб на пазара на горива, министър Трайков посочи, че има вероятност да се повтори моделът при предишни сходни случаи - цените да се повишават, докато продължават военните действия.

Останалите страни от ОПЕК правят всичко възможно цената да не "експлодира", защото това забавя икономическия растеж и консумацията на петрол, както и стимулира развитието на алтернативни технологии, добави още Трайков.

Водещи