Допълнително 5 млрд. рубли за сигурността на руските АЕЦ 18.06 | 17:35

"Росатом" е извършил първия етап от стрес тестовете успешно

От Елена Коцева

"Росатом” – основният руски ядрен строител, е отделил допълнителни 5 млрд. рубли за осигуряване на сигурността на руските ядрени централи. Парите се отделят след преразпределяне на инвестиционната програма на концерна "Русенергоатом”.

Допълнителните средства са намерени след случилото се в японската АЕЦ "Фукушима-1”, заяви генералният директор на "Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от агенция Новости.

От компанията заявиха още, че вече са провели първия етап от стрес тестовете на ядрените централи, които включват изискванията за сигурност и на европейските, и на американските експерти.

Средствата от 5 млрд. рубли ще бъдат вложени в изграждане на допълнителни системи са сигурност за електрическото захранване и обезпечаване на подаването на вода за охлаждане.

Сергей Кириенко не изключва и след детайлен анализ на стрес тестовете сумата да бъде увеличена, но уверява, че необходимите средства ще бъдат намерени и няма никакви притеснения за сигурността на руските ядрени централи.

"Росатом” няма намерение да се обръща и към държавата с искане за отпускане на финансов ресурс за тази цел.

Руските ядрени специалисти внимателно наблюдават провеждането на тестовете за сигурност в другите държави и са готови за втория етап от тяхното провеждане, уверяват от компанията.

След земетресението от 11 март и аварията в Япония Европейския съюз и Русия се договориха за провеждането на такива тестове на централите на територията на цяла Европа.

iNews припомня, че "Росатом" е и основният строител на този етап по българския проект за строителство на АЕЦ "Белене".

Въпреки че японската Агенция по ядрена и промишлена сигурност (NISA) присвои на аварията във Фукушима максималното ниво на опасност – седма (за първи и единствен път такава висока степен се обявява след аварията в Чернобил от 1986 г.), днес МААЕ обвини японските власти, че реакцията им по време на аварията не е била на нужното ниво.

И днес беше регистрирано неочаквано покачване на нивото на радиация в първи енергоблок на "Фукушима” по време на ремонтните дейности, които продължават да извършват там специалистите. Заради опасните за здравето нива на радиация операцията бе прекратена до установяване на причината и ликвидирането й.

Водещи

Най-четени