Строителството на газова връзка със Сърбия започва до 2014 г. 15.04 | 14:12

Получихме 2,5 млн. евро за проучвания, целият проект на наша територия е за 60 млн.

От Нели Минчева

През 2013 или 2014 г. ще започне изграждането на предвидената газова връзка със Сърбия. Това съобщиха от икономическото министерство след днешното подписване на договор за финансиране на предпроектното проучване за газопровода.

За проучването по линия на оперативна програма "Регионално развитие" са отпуснати 2,5 млн. евро.

Според министъра на икономиката Трайчо Трайков изграждането на проекта ще бъде "стъпка към диверсифициране на портфейла от източници на газ за България".

А коментарът на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, е, че подписаният договор е резултат от европейската солидарност в търсенето на решения за енергийна независимост след газовата криза през 2006 г.

iNews припомня, че тогава Газпром спря газовите доставки към Украйна поради отказ на страната да заплаща за синьото гориво по нови цени. В резултат за известно време беше понижено количеството на доставките за Европа.

Нова газова криза се разрази в началото на 2009, по сходни причини. В продължение на три седмици много европейски страни бяха с нарушени газови доставки заради поредния спор между Украйна и Русия относно ценовите равнища.

Подписаният днес документ обаче е едва началото на изграждането на газопровод към Сърбия. В него са включени етапите на подготовка, предпроектно проучване и проектиране на съоръжението, както и изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Ако всичко тече по план и успешно бъдат преминати всички процедури, изграденото газово трасе ще е с дължина от 50 километра на българска територия, а на сръбска земя дължината му ще е 100 километра.

Очаква се газопроводът да осигурява по 1,8 млрд. куб. м газ годишно.

След изграждането му България ще има връзка с газовите системи на Сърбия и Унгария, а чрез тях – достъп до доставки от Северна Европа.

Западната ни съседка също има осигурено финансиране за предпроектното проучване.

Целият проект на българска територия ще струва 60 млн. евро, които са осигурени от Оперативна програма "Регионално развитие".

Водещи

Най-четени