България и Румъния искат подкрепа от ЕК за транзитните договори с "Газпром" 18.07 | 17:53

Това предложи министър Трайчо Трайков

От Петя Михайлова

България и Румъния да изпратят съвместно писмо до ЕК за решаване на въпроса за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи.

Това предложи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на румънския си колега Йон Аритон, съобщи БТА.

Министър Трайков е на работно посещение в румънската столица по покана на министъра на икономиката, търговията и бизнес средата на северната ни съседка. Двете страни имат общ казус по прилагането на Третия европейски енергиен либерализационен пакет и съществуващите клаузи за конфиденциалност в двустранните им договори с Русия. Те ще предоставят информация на ЕК и заедно с комисията ще предприемат общи действия за намиране на решение.

"Приоритет за нашата страна е изграждането на междусистемната газова връзка с Румъния", подчерта министър Трайков.

Той информира румънския си колега за стартиращата процедура за избор на изпълнител за подводния участък Русе - Гюргево, който ще преминава по дъното на р. Дунав, както и за началото на строителството на надземната част на българска територия.

"За България изграждането на междусистемните връзки с нашите съседи и участието ни в големите газови проекти като "Набуко" и "Южен поток" е част от стъпките към диверсификация и увеличаване на възможностите за избор, подчерта Трайков. По думите му такава възможност за България може да се окаже и шистовият газ, за който страната ни започва проучвания.

"Когато сме убедени, че екологичните рискове са минимални и че такъв добив е търговски обоснован, е необходимо да консолидираме обща позиция в ЕС," допълни той.

Двамата министри обсъдиха съвместните хидроенергийни комплекси по р. Дунав.

През септември в София ще бъде подписан Меморандум за подготвителни действия за реализацията на проектите "Никопол - Турну Мъгуреле" и "Силистра - Кълъраш". Те ще произвеждат общо над 3 800 GWh електроенергия, ще подобрят транспортните връзки и двустранния стокообмен.

Водещи

Най-четени