Таван върху директните плащания – най-голямата реформа в селското стопанство 19.10 | 10:25

ЕК действа с поглед към компромиса по отношение на селското стопанство

От iNews.bg

"Компромисен" – така програмният директор на Агенция СТРАТЕГМА Станка Делчева определи пред iNews проекта за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за периода 2014-2020 година.

Според Делчева вариантът, който европейският комисар по селското стопанство и развитието на селските региони Дачиян Чолош оповести преди седмица, се залага на по-справедливо отношение към всички аспекти на земеделието и животновъдството.

Основната новост с поглед именно към налагането на справедливост е въвеждането на таван от максимум от 300 хил. евро субсидия на един земеделски производител по първи стълб на ОСП (директни плащания за единица площ на земеделските производители).

Целта на Комисията е да се спре прекомерното окрупняване и свиването на конкуренцията в селскостопанския сектор, да се осигури по-голяма помощ за дребните производители, както и да се обърне по-голямо внимание на втори стълб на ОСП – развитието на селските региони.

За България евентуалното въвеждане на таван на директните плащания ще засегне най-вече северната част на страната, където се намират най-големите бенефициенти по тези плащания. Там работят най-крупните земеделски стопани у нас.

При досегашното разпределение на средствата по първи и втори стълб грубо 85% от целия бюджет за ОСП отиваха за първи стълб.

Другият нов и важен аспект от предложенията на ЕК е повишеното внимание върху екологията и отделянето на повече средства в тази насока. Тук е важно да се намери баланс с икономическото развитие на селското стопанство, смята Делчева.

Тя даде пример и от информационната кампания "ОСП за младите" от миналата година, когато целта на инициативата са били учениците в горен клас от профилираните в селско стопанство гимназии у нас.

На въпрос какво знаят за "Натура 2000"*, повечето ученици са отговорили, че програмата пречи на икономическото развитие на земеделските производители, тъй като им налага ограничения. Дебатът по темата с екологията е отворен и тепърва ще стане ясно дали предложението на ЕК в тази област ще даде необходимия резултат, уточнява Делчева.

Отделно с новото си предложение ЕК иска ОСП да допринася и за други политики на Европейския съюз – например подпомагането на развитието на по-бедните региони на ЕС. Акцент има и към иновациите – ЕК признава, че досега резултатът от внедряването на иновативни технологии в селското стопанство не е задоволителен, казва Тихомира Трифонова, експерт от СТРАТЕГМА. Затова и Комисията иска да се стимулира развитието на селското стопанство от тази гледна точка.

Натура 2000 - общоевропейска мрежа, съставена от защитени територии, целяща да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Основните изисквания по Натура 2000 са отразени в българското законодателство чрез Закона за биологичното разнообразие, приет през август, 2002 година.

Водещи

Най-четени