10 стъпки за по-конкурентоспособно селско стопанство в ЕС 12.10 | 20:58

От ЕК направиха предложенията за дългоочакваната промяна на Общата селскостопанска политика

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) представи проект за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода след 2013 г. За промените в тази сфера се говори от няколко месеца. Заинтересованите страни настояват за реформи, които ще поставят отношенията между властите в ЕС и фермерите на нова основа. 

Конкретно мерките, предложени днес (12 октомври), имат за цел да направят селското стопанство в цяла Европа по-конкурентоспособно, по-устойчиво и по-стабилно, за да се осигури здравословна и качествена храна на гражданите, да се опазва околната среда и да се развиват селските райони.

Стимулират се иновациите в селското стопанство, както и методи за опазване на околната среда, допълват от Европейската комисия.

Ето и какви са десетте основни момента в реформата:

1. По-целенасочено подпомагане на доходите за засилване на растежа и заетостта

Потенциалът на селското стопанство може да бъде използван по-оптимално. Например подпомагането на доходите на фермерите може да стане по-справедливо, опростено и по-целенасочено. Базисно подпомагане на доходите ще има само за действащите селски стопани. То ще намалява от 150 хил. евро (с постепенно намаляване) и ще има таван от 300 хил. евро на стопанство на година. При отпускането на помощи ще се гледа и броят на създадените от стопанствата работни места. 

2. По-ефективни и по-добре адаптирани инструменти за управление на кризи

По тази мярка Комисията предлага създаването на "предпазни мрежи", които по-ефективно и по-бързо ще помагат на най-уязвимите от кризи звена. Планира се и създаването на застрахователни и взаимоспомагателни фондове. Нестабилността на цените е заплаха за конкурентоспособността на селскостопанския сектор в дългосрочен план, отбелязват от Брюксел.

3. "Зелени" плащания за дългосрочна производителност и опазване на екосистемите

30% от преките плащания по ОСП трябва да бъдат насочени към практики, позволяващи оптимално използване на природните ресурси, предлагат от ЕК. Така земеделците ще бъдат поощрени да развиват екологично своето стопанство и оптимално да използват природните ресурси.

Лесно приложими и ефикасни от екологична гледна точка практики са например диверсификация на културите, поддържане на постоянни пасища и опазване на природните резервати и ландшафти.

4. Допълнителни инвестиции за научни изследвания и иновации

За да могат да бъдат въведени добрите практики и програми обаче е необходимо да бъде създадена научната база. Комисията предлага удвояване на бюджета за научни изследвания и иновации в областта на селското стопанство. А резултатите от проучванията могат да бъдат приложени на практика чрез ново партньорство за иновации.

5. По-конкурентоспособна и балансирана верига за доставки на храни

Селското стопанство е в основата на веригата за доставки на храни. То обаче е много разпокъсано и липсва добра структура на доставките, затова и от ЕК предлагат засилване на сътрудничеството между производителите и организациите, както и създаване на преки връзки с потребителите. 

В тази връзка квотите за захар изгубиха значението си и няма да бъдат продължени след 2015 г., допълват от Брюксел.

6. Насърчаване на агроекологичните инициативи

Наред с идеите за "зелени" помощи ще бъдат окуражени и агроекологичните инициативи, като, разбира се, се вземат предвид националните, регионалните и местните специфики.

7. Улесняване на създаването на стопанства от млади земеделски производители

Тревожната статистика на ЕС показва, че 2/3 от фермерите са на възраст над 55 години. По тази причина и от ЕК настояват за подкрепа на младите поколения. Това може да стане чрез въвеждане на нова помощ за създаване на стопанства, достъпна за фермери на възраст под 40 години през първите 5 години от техния проект.

8. Стимулиране на заетостта и предприемачеството в селските райони

За да насърчи заетостта и предприемачеството, Комисията предлага серия от мерки, целящи стимулиране на икономическата активност в селските райони и насърчаване на инициативи за развитие по места. Така например ще бъде създаден "стартов комплект" в подкрепа на проекти за малки предприятия, като финансирането по тях ще достига 70 хил. евро за период от 5 години. Групите за действие на местно равнище в рамките на програмата LEADER ще бъдат подсилени.

9. Повече внимание към районите с неблагоприятни природни условия

Страните в ЕС трябва да могат да предоставят допълнителни средства за селскостопанските производители, които живеят в региони с неблагоприятни природни условия. Така ще може да се избегне опустяването и да се опази богатството на териториите. Тези помощи ще бъдат добавени към останалите помощи, достъпни в рамките на политиката за развитие на селските райони.

10. По-опростена и по-ефективна ОСП

Както много други европейски програми и по ОСП има ненужна административна тежест. Това възпрепятства правилното използване на механизмите. Предложението на ЕК е за опростяване, но без да бъдат засегнати системите за контрол. Помощите за дребните селскостопански производители също ще бъдат опростени. За тях ще бъде въведено плащане с фиксиран размер от 500  до 1000 евро на стопанство и на година.

Продажбата на земя от дребни фермери, прекратяващи дейността си в сферата на селското стопанство, на други селски стопани, желаещи да преструктурират фермите си, ще бъде насърчавано.

Водещи

Най-четени