Турция се възползва от руското ембарго, увеличава износа за Москва 17.08 | 15:43

Южната ни съседка ще доставя на Русия забранените за внос от ЕС хранителни продукти

От Мария Стоянова

Руското ембарго от 7 август постави много страни от Европейския съюз в неизгодна позиция. От другата страна на монетата обаче са държави, за които ограниченията за внос не важат и за които ситуацията ще се окаже доста печеливша.

Турция заяви, че се приготвя да увеличи износа на хранителни продукти към Москва, възползвайки се максимално от руската забрана за внос на някои стоки от Европейския съюз и САЩ.

По този начин южната ни съседка си осигурява доста голям пазар на фона на загубения такъв в Близкия Изток заради размириците, пише Wall Street Journal.

По-големият експорт на повече плодове, зеленчуци и млечни продукти би помогнало на страната да се справи и с бюджетния си дефицит от около 20 млрд. долара с Русия.

"Трябва да се възползваме от тази възможност. Русия може да приеме всичко, което произвеждаме. Нямаме енергията на тази страна, но имаме селско стопанство, вода и земеделски земи, които трябва да обработим и да реализираме продукцията си", заявяват от Търговско-промишлената палата на Турция.

Миналата година страната е изнесла стоки за 7 млрд. долара за Русия. Сумата може да нарасне с 25% при увеличението на експорта към Москва, съобщават експерти от южната ни съседка. 

Водещи

Най-четени