Ханке: България трябва да следва сингапурския модел на правителство 15.07 | 17:23

Страната ни има нужда от по-малко правителство, с по-малко министри

От Елица Елефтерова

Комисия от експерти трябва да състави стратегия, чиято основната цел да бъде премахването на корупцията, защото корупцията създава лош имидж на България и спира развитието ѝ.

Това заяви световноизвестният икономист проф. Стив Ханке, след като стана доктор хонорис кауза на Българската академия на науките, информира БТА.

Попитан дали протестите в България ще се отразят на икономическото развитие на страната, проф. Ханке отговори, че ще има положителен ефект, ако в резултат на протестите изкристализира идеята "за по-малко правителство, с по-малко министри". 

Това ще е по-добрият вариант и ще е много положителна стъпка в борбата срещу корупцията, заяви той.
По думите му трябва да се намали броят на министрите и на администрацията и да се следва сингапурският модел на правителство, добави икономистът, наричан "баща на валутния борд в България".

В словото си професорът припомни за поканата на президента Петър Стоянов да стане негов съветник, разказа и за идеята за въвеждане на валутен борд в България. Няколко пъти в словото си икономистът говори за корупцията в България, която според него е най-големият проблем в страната ни, въпреки че България е член на ЕС от 2007 година.

Икономистът цитира и статистически данни, според които над 500 000 българи искали да напуснат страната.


Водещи

Най-четени