Хората все по-често ще предпочитат екотуризма 10.05 | 16:10

Браншът трябва да възприеме принципите на устойчивото развитие, смята Анелия Генова от МИЕ

От Симеон Досев

Все по-често устойчивото развитие ще бъде сравнявано с критериите за качество и туристите ще предпочитат районите, в които се полагат грижи за околната среда. Съхранената природа и проспериращата приемна общност ще формират по-висока добавена стойност и като политика се насърчават от МИЕ. Това заяви при откриването на петото издание на изложението "Зелени дни" в София Анелия Генова, директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в Министерството на икономиката и енергетиката, съобщават от ведомството, което подкрепя провеждането на фестивала.

Според Генова именно това е голямата задача пред българския туризъм - да бъде конкурентен и в същото време да възприеме принципите на устойчивото развитие. 

По думите ѝ ведомството приветства усилията на бизнеса да популяризира зеления начин на живот, екотуризма и отговорното поведение в туристическата индустрия, което в съответствие с европейските и световните изисквания.

Туристите ще осъзнаят, че на местата, където грижата за природата, хората и местните общности е приоритет, те като посетители ще получат също качествени услуги. Този подход ще помогне да се развият иновативни и висококачествени туристически продукти и ще направи европейските дестинации по-привлекателни, каза още Анелия Генова.

Вчера (9 май) зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, коментира, че страната ни има възможности да се насочи именно към развитието на алтернативния туризъм, който да съответства на европейските и световните изисквания за опазване на природата, без това да спъва икономическите проекти и инвестиционните намерения.

Той обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм – еко, селски, балнео, СПА, етно, био, гурме, винен и други. По думите му те могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари. 

Водещи

Най-четени