Хората с малки депозити в КТБ да получат достъп до парите си 29.10 | 21:12

Необходима е актуализацията на бюджета, смята Георги Близнашки

От iNews.bg

Хората, които имат малки депозити в КТБ, но изключително важни за тяхното всекидневие, трябва да получат достъп до своите средства. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки. Той също така няма  нищо против да се отворят банковите досиета, защото обществото очаква това.

"Според някои наблюдатели това ще бъде нов 10 ноември. Имам предвид отправната точка на българския преход през далечната вече 1989 година. Моят съвет към политиците е да започнат с актуализацията на бюджета, защото ние там сме предвидили необходимите финансови средства, за да се гарантира изплащането на онези влогове в КТБ, които са в рамките на гарантирания размер. Без да се актуализира бюджетът, не може да се направи онова най-значимо действие, което ще снеме напрежението в обществото. А ще бъде много хубаво, ако се отворят досиетата, снеме се тайната. Мисля, че това ще предизвика доста големи сътресения сред нашия политически елит", каза още Близнашки пред БНТ.

Аз много съжалявам, че актуализацията на бюджета не беше направена в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това създаде огромни затруднения в работата на служебното правителство. Ние много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях. Той отново заяви, че актуализацията е крайно необходима.

"В началото на август над 80% от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация, вече бяха изразходвани. Като се добавят и съкращенията, които бяха направени в последния момент – поредните 5%, с които се осигуриха тези 200 милиона помощ за Здравната каса, държавната администрация буквално се задъхва", смята премиерът. Не мисля, че сме изразходвали крупни суми. Всъщност средствата, които използвахме, бяха минимални.

Заварихме бюджета на фонда за преодоляване на последиците от бедствията и авариите буквално изпразнен. Там веднага отидоха едни 50 милиона лева, припомни Близнашки.

Водещи

Най-четени