Цената на храните пада или се задържа, поскъпват само месото и цитрусите 28.03 | 11:05

Няма да се учудя, ако поевтиняването се задържи по-дълго, казва шефът на Софийската стокова борса

От iNews.bg

Още от началото на годината започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Забелязват се определени тенденции и при нас в страната, но те са обусловени от факта, че типичните борсови стоки се търгуват в цялото земно кълбо и когато една тенденция тръгне при някоя стока - например, при петрола, при металите, при зърното, тази тенденция няма как да подмине и българската борса.

Това заяви в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов" главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Той обясни, че от началото на годината цената на петрола е паднала повече от двойно. "Бяхме свикнали цената да е около 65-70 долара за барел, а в момента е 26 долара за барел. Това влияе и на производните на петрола продукти и би трябвало те също да свалят цената си. Фрапираща е и цената при търговията с металите. Много ясно се очертава тенденцията към понижаване на цените, може би поради по-слабото потребление в Китай, където се търгуват основните количества метали", допълни той. При цветните метали има понижение между 30 и 50% само за три месеца.

Симов обясни и за деблокирания от резерва спирт.

"Обявиха предварително от щаба, че ще се деблокира спирт от държавния резерв. Той беше пуснат на търг през нашата борса и се търгуваше много активно през последната седмица, имаше много заявки за покупки. Всичко, което пуснаха като търговия, се продаде. Останаха малки количества - около 7-8000 литра, които предстои да търгуваме и следващата седмица", обясни Симов.

Той обясни, че на Софийската стокова борса цената на хранителните стоки също върви надолу. Става въпрос за пшеницата, царевицата, слънчогледа. При някои от основните хранителни стоки се наблюдава намаление - например, при брашното. Задържа се цената на млечните продукти - кашкавал, сирене. Яйцата запазват цената си. Има поскъпване при месото. Цитрусовите плодове поскъпват също.

"Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти", каза още шефът на Софийската стокова борса.

Водещи

Най-четени