Чобанов: Бизнесът вече мисли за инвестиции 09.05 | 14:27

Българската икономика излиза от стреса, каза министърът на финансите по време на визита в Търговище

От Георги Георгиев

Бизнесът в България излиза от стреса и започва да мисли за инвестиции. Това заяви на посещение в Търговище министърът на финансите Петър Чобанов. Там Чобанов участва в среща с представители на бизнеса, на която присъства и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов.

По думите на министъра редица показатели от началото на годината се подобряват, има подобряване на бизнес климата, дори и в строителството. Има увеличение на търговията на дребно, покачва се потребителското доверие.

"Оживлението все още не е достигнало онези предкризисни темпове, но нашата идея оживлението да е постепенно, да се постигне устойчив във времето растеж, да се разкрият нови работни места", каза министър Чобанов, цитиран от БТА.

Той обобщи, че конкретното искане на бизнеса, изведено от срещите е, правителството да продължи намаляването на административните тежести.

Срещата с бизнеса е част поредицата информационни срещи в цялата страна, които целят да се запознаят местните фирми с новите възможности за финансиране от ББР, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и нисколихвено кредитиране за малките и средни предприятия.

По отношение на очакваните санкции по ОП "Околна среда" Петър Чобанов бе категоричен, че министърът на финансите не налага санкции и корекции.

"Тъй като са допускани слабости в миналото, санкции ще има, но те зависят от конкретни нарушения при провеждането на съответните търгове. Нашата идея е по-бързо да бъде разрешен този проблем и да получим разрешение от Европейската комисия за работа. Към момента бюджетът е префинансиран с около 1 млрд. лв. по ОП "Околна среда", показвайки нашия ясен ангажимент тази програма да продължи", обобщи министър Чобанов.

Водещи

Най-четени