Чобанов: Плоският данък е необходим за страната ни 22.04 | 15:15

България стои на картата на Европа като стабилна държава, коментира министърът

От Симеон Досев

Плоският данък е необходим на икономики като българската, защото той съответства на нашата догонваща икономическа система и е необходимо да бъде запазен. Това заяви пред в. "Преса" финансовият министър Петър Чобанов.

Според него за системата е важно да се продължи с мерките за събираемост и според това колко приходи постъпват като цяло, ще стане ясно какви разходи можем да си позволим.

"След време, когато жизненият стандарт се повиши и достигнем европейските нива, може да се мисли за въвеждане на прогресивно облагане", коментира Чобанов.

По думите му икономиката ни ще заработи по-добре, ако продължаваме да бизнес средата продължи да се подобрява, а административните тежести да намаляват. Хората имат нужда от повече увереност, допълни Чобанов.

"В първата ни финансова година, макар да я започнахме от средата, успяхме да постигнем много неща", заяви той.

По думите му за няколко месеца са били събрани повече приходи и 2013 г. е била приключена с дефицит под 2%. Данните за изпълнението на бюджета за март все още се доуточняват, но според Чобанов дефицитът ще е близък до нивото му през миналата година, защото влияние все още му оказва предишното неритмично възстановяване на ДДС.

По отношение на външния дълг министърът заяви: "А на въпроса кой ще плаща, отговорът е – икономическото развитие".По думите му нарастването на икономиката ще спомогне към 2017 г. държавният дълг да е близък до 20% от БВП и да намалее спрямо годините преди това.

"Тази година ще платим 3 млрд. лв. стар дълг и така няма да има съществено натрупване на нови борчове, а и фискалният резерв няма да намалее", категоричен е той.

Чобанов коментира още, че публичната инвестиционна програма е най-голямата програма за заетост на кабинета. Очакванията са само за проектите на общините да се намери работа за над 20 000 души. Догодина пък се планират още 300 млн. лева за общините, съобщават от финансовото министерство.

Вече има и 21 започнати проекта в 19 общини, като дори 1 приключил, обясни министърът.

"България стои на картата на Европа като стабилна държава, която има добри публични финанси. Създаваме възможности за растеж.",коментира той.

Водещи

Най-четени